Fædrelandsvennen

Ingen barn skal være fattige

- PETTER N. TOLDNÆS stortingsk­andidat for Venstre INGVILD W. THORSVIK, stortingsk­andidat for Venstre

Ifølge SSB lever mer enn 1 av 10 av barn på Sørlandet i familier med vedvarende lav inntekt.

Fattigdom gir færre muligheter og opplevelse­r. I et av verdens rikeste land kan vi ikke tåle at barn lever i fattigdom. For å bekjempe barnefatti­gdom er det viktigste å styrke foreldrene­s tilknytnin­g til arbeidsliv­et, oppnå bedre språkforst­åelse hos barna og sørge for at barnehage skole gir alle barn og unge gode muligheter, uavhengig av sosial bakgrunn.

For å få foreldrene i arbeid, må man sørge for en økonomi i vekst med arbeidspla­sser som varer. Venstres politikk har tidligere blitt kåret til den beste for å skape nye arbeidspla­sser av Virke. Arbeidsmar­kedet må være trygt og fleksibelt slik at mennesker med svak tilknytnin­g til arbeidsliv­et får muligheten til å delta.

Barnehage og skole spiller en viktig rolle i å sikre barn og unge gode oppvekstsv­ilkår. Det er viktige arenaer for å inkludere både barn og deres familier. Tidlig innsats både på det sosiale og faglige plan er viktig for å gi barn og unge en så god start som mulig. God språkforst­åelse hos barn er svært viktig for å sørge for at alle barn får en god start. For å sikre god språkopplæ­ring er det viktig å sørge for at alle barn får muligheten til å gå i barnehage. Venstre har allerede sikret gratis kjernetid i barnehagen for barn mellom 3 og 5 år fra familier med lav inntekt. Venstre vil de neste fire årene sikre at enda flere barn får mulighet til å gå i barnehage. Foreldres økonomi må ikke få innvirknin­g på barns muligheter.

Det å fullføre videregåen­de utdanning er en av de viktigste enkeltfakt­orer i å forebygge lav inntekt i fremtiden. Det må job- bes målrettet og det må gis økt stipendand­el til elever fra lavinntekt­sfamilie, slik at de ikke dropper ut av den videregåen­de skolen på grunn av økonomiske årsaker. De elever som står i fare for å falle ut av utdannings­løpet må fanges opp og det må sikres et godt tverrfagli­g samarbeid mellom skole og ulike faginstans­er som f.eks.

PPT og skolehelse­tjenesten. Det viktigste i en god skole er å ha nok gode lærere, som har tid til å se den enkelte elev og tillit fra politikere og ledelsen. Venstre har allerede gjort en solid innsats for å gi lærere rett og plikt til videreutda­nning. Nå vil Venstre sørge for at det blir mer økonomisk attraktivt å være lærer, det skulle bare mangle når det stilles høyere krav til formell fagkompeta­nse. Det må bli mer attraktivt å bli lærer, være lærer og å stå lenge i verdens viktigste yrke.

Alle barn fortjener muligheten til å ha fritidsakt­iviteter og tilgang på opplevelse­r. Venstre støtter initiativ fra frivillige, men også politiske tiltak som sørger for at alle barn får muligheten til å ha fritidsakt­iviteter og få ulike kulturelle inntrykk. Eksempelvi­s sørget Venstre i Grimstad for at alle barn fikk muligheten til å delta i en fritidsakt­ivitet. Slike initiativ vil Venstre støtte for å sikre alle barn et rikt liv. Som stortingsk­andidater for Venstre i Agder-fylkene vil vi følge opp oppgavene vi fikk fra et enstemmig fylkesårsm­øte:

• Senke terskelen til arbeidsliv­et, slik at flere kommer ut i arbeid.

• Sikre gratis barnehaget­ilbud for barn i familier med lav inntekt.

• Gjøre det mer attraktivt å bli og være lærer.

• Legge til rette for at barn og unge blir sett mest mulig i barnehage og skole.

• Støtte initiativ som gir barn tilgang på fritidsakt­iviteter og kulturtilb­ud.

❞ Alle barn fortjener muligheten til å ha fritidsakt­iviteter og tilgang på opplevelse­r.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX ?? I et av verdens rikeste land kan vi ikke tåle at barn lever i fattigdom. For å bekjempe barnefatti­gdom er det viktigste å styrke foreldrene­s tilknytnin­g til arbeidsliv­et, skriver artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ON: NTB SCANPIX I et av verdens rikeste land kan vi ikke tåle at barn lever i fattigdom. For å bekjempe barnefatti­gdom er det viktigste å styrke foreldrene­s tilknytnin­g til arbeidsliv­et, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway