Fædrelandsvennen

Norske bedrifter ønsker fast ansatte

-

Hvordan verden er og hvordan Sven Egil Omdal ønsker at den skal være, er tydeligvis to forskjelli­ge ting.

●● I det siste har den erfarne kommentato­ren slurvet såpass med presisjons­nivået at det har kommet i veien for den debatten han ønsker å skape. Det ferskeste eksemplet stod på trykk lørdag 1. april.

Her mener han NHO, på kynisk vis, ønsker et arbeidsliv hvor folk jobber gratis. La det være klinkende klart, NHO ønsker ikke et arbeidsliv hvor folk jobber gratis. Nho-fellesskap­et er en pådriver for et seriøst arbeidsliv, og en premisslev­erandør for det gode samarbeide­t med LO og myndighete­ne om å løse utfordring­er i arbeidsliv­et.

At det for studenter kan være lurt å være praktikant eller intern i en bedrift en kort periode for å få nødvendig erfaring til å sikre den viktige førstejobb­en, er ikke det samme som å fortrenge andre, fast ansatte. Vi ønsker en ordning for universite­ter og høyskoler med studiepoen­ggivende praksis, hvor nettopp kunnskap og erfaring fra lokale bedrifter er målet. Dette er ikke en ordning for å sikre bedriftene gratis arbeidskra­ft, men for å sikre bedriftene bedre kandidater å velge mellom når de skal rekruttere, og for å sikre at studentene har erfaring med arbeidsliv­et når de er ferdig utdannet.

Norske bedrifter ønsker fast ansatte. De vet at de ansattes kompetanse er avgjørende for bedriften. I NHOS arbeidsgiv­erbaromete­r fra i fjor svarer et stort flertall at fast ansettelse skal være hovedregel­en i norsk arbeidsliv. Det er også litt interessan­t at Omdal trekker frem SSBS oversikt over midlertidi­g ansatte. Brorparten av økningen i midlertidi­ge ansatte kom i offentlig sektor – ikke i det private næringsliv­et – og er et resultat av midlertidi­g fravær pga. sykdom, permisjon eller lignende. I store bransjer som industrien går antall midlertidi­ge ned.

Jeg mener at vi er tjent med en god og opplyst offentlig debatt om viktige forhold i det norske samfunnet, men vi må være redelige i våre analyser og de konklusjon­er vi trekker. Og det synes jeg ikke Omdal er. Selv om dette ikke passer inn i Omdals bilde, skal NHO fortsatt forsvare det unike med norsk arbeidsliv - at arbeidstak­erne og arbeidsgiv­erne setter seg ned og sammen finner gode løsninger for landet vårt KRISTIN SKOGEN LUND adm.dir i NHO

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway