Fædrelandsvennen

Lovlighets­kontroll i Søgne

- TOR STÅLE STÅLESEN

Jeg fulgte debatten i kommunesty­ret torsdag den 30. mars. De skulle behandle rapporten vedrørende varslingss­aken som tidligere er vel omtalt i media.

Når jeg leser det endelige vedtaket så får jeg en følelse av at motivet er «å legge lokk» på alt som er kritikkver­dig og det handler slett ikke om å ta på alvor den kritikken de får gjennom rapporten.

Under saksbehand­lingen i kommunesty­ret merket jeg meg at det ville bli en kamp om hvem som var habil eller ikke. I rapporten var det fra juridisk hold gjort klart at ordføreren var habil i forhold til det å kunne delta i behandling­en av rapporten. I tillegg hadde ordføreren også med seg en egen juridisk vurdering om at hun var habil.

Selv med liten innsikt til det politiske liv i kommunen var det ikke vanskelig å forstå at det gikk mot at varaordfør­eren hadde en plan på hvordan han skulle få ordføreren kjent inhabil og et håp om at han selv skulle bli kjent habil. Planen hans i forhold til ordføreren fikk han vedtatt, men han hadde nok ikke gjort regning med at han selv også skulle bli kjent inhabil. Der bommet han på stemmegivn­ingen og han fikk oppleve hvordan det er å tro på at man kan ha ryggdeknin­g i en sak, uten å ha det.

Når jeg, etter at møtet var ferdig og jeg fikk tid til å sette meg ned å tenke over hva som ble bestemt denne kvelden, så var det noen spørsmål som først meldte seg. Det første var: «Hvordan kunne de folkevalgt­e virkelig ta den beslutning­en vedrørende ordføreren»? I den juridiske vurderinge­n av ordføreren i nevnte rapport tyder alt på at ordføreren er habil i saken. (Er det ikke da betimelig å stille spørsmål om en lovlighets­kontroll)? Det står følgende i § 59 i Kommunelov­en: Sitat: «Tre eller flere medlemmer av kommunesty­ret eller fylkesting­et kan sammen bringe avgjørelse­r truffet av folkevalgt organ eller den kommunale eller fylkeskomm­unale administra­sjon inn for departemen­tet til kontroll av avgjørelse­ns lovlighet». Sitat slutt.

Selve vedtaket burde derfor, etter min mening sendes inn for en lovlighets­kontroll.

Det sies videre i § 59 at: Sitat: «Det samme gjelder avgjørelse­r om møter skal holdes for åpne eller lukkede dører, jf. § 31, og avgjørelse­r om habilitet». Ut fra dette burde det, etter min mening, ha blitt sendt inn en begjæring om lovlighets­kontroll i forhold til hvordan ordføreren ble kjent inhabil. Det at varaordfør­eren ble kjent inhabil er for meg, ikke vanskelig å forstå. Han har selv erkjent at han har hatt private møter med rådmannen og ingen vet hva innholdet i de møtene har vært. Det som imidlertid må være temmelig innlysende både for varaordfør­eren og andre poli- tikere er at det er lite sannsynlig at disse møtene ikke handler om politikk og sakshåndte­ring i forhold til rådmannen.

Det er ingen tvil om at vi vanlige tilhørere i debatten og lesere av media ser at det er gått en prestisje i saken om hvem som «skal komme ned på jorda med begge beina først». Alt fokuset er blitt slik hos det lille flertallet i kommunesty­ret og det er jo helt tydelig at de ikke vil at det skal undersøkes noe mer om varslingen­e. Ut fra den debatten som gikk i møtet så kan det heller ikke herske noen tvil om at nevnte varaordfør­er har innført en ny praksis i forhold til den rollen han innehar. Han påtar seg rollen som ordfører når han selv mener det er riktig og har møter med rådmannen i ulike sammenheng­er.

Ja, han har sågar møter med rådmannen og opptrer som en ordfører selv om den virkelige ordføreren er på post. Han følger absolutt ikke den formelle formen om når tid han skal overta rollen.

Vi er alle kjent med at politikere kan, i gitte tilfeller, endre seg fra å være gode og trygge ombudsmenn og kvinner til det å bli «uspiselige» i forhold til måten de utfører sin politikerg­jerning. I tillegg til å velge en lovlighets­kontroll av selve vedtaket så burde også habilitete­n til ordføreren i dette tilfellet ha blitt kontroller­t. Det får bli en avgjørelse politikern­e må ta. Det går mot en tid hvor vi kan se at politikere mer er opptatt av å vinne velgeres gunst enn det å tale velgeres saker.

❞ Han har sågar møter med rådmannen og opptrer som en ordfører selv om den virkelige ordføreren er på post.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ut fra den debatten som gikk i møtet så kan det heller ikke herske noen tvil om at nevnte varaordfør­er (Egel terkelsen, bildet) har innført en ny praksis i forhold til den rollen han innehar. Han påtar seg rollen som ordfører når han selv mener det er...
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Ut fra den debatten som gikk i møtet så kan det heller ikke herske noen tvil om at nevnte varaordfør­er (Egel terkelsen, bildet) har innført en ny praksis i forhold til den rollen han innehar. Han påtar seg rollen som ordfører når han selv mener det er...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway