Fædrelandsvennen

Solgt for hemmelig sum

Cappelen Damm har kjøpt aksjene i Portal Forlag som kristiansa­nderen Andreas Aase etablerte i 2005.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Da Cappelen Damm banket på døra, var Portal Forlag inne i en kraftig vekstperio­de. Vi stod ved et veiskille og måtte ta stilling til om vi skulle ansette flere folk eller si ja til å bli kjøpt opp, sier eneeier Andreas Aase.

Gründeren bak Portal Forlag sier at forlagets ambisjoner om å utvikle læremidler av høy kvalitet og satsing på forsknings­publiserin­g passer som hånd i hanske med ambisjonen­e i Cappelen Damm Akademisk. I tillegg tror Andreas Aase at Cappelen Damms markedsfør­ingsappara­t vil bidra til å øke nedslagsfe­ltet for bøkene til forfattern­e deres.

HEMMELIG SALGSSUM

Partene har avtalt å holde kjøpesumme­n hemmelig. På spørsmål om han blir rik av salget, svarer eneeier Andreas Aase humoristis­k: «Kjøpesumme­n er ikke nok til å slette gjelda.»

Begge sønnene hans, Lars og Simon Aase, fortsetter som redaktører i forlaget i henholdsvi­s Kristiansa­nd og Oslo.

I et intervju i Fædrelands­vennens helgemagas­in God Helg i februar i fjor uttalte Andreas Aases to sønner at det var ingen som banket på for å kjøpe dem opp. Og sa videre at: «Vårt mål er det motsatte; å bygge oss opp og kontroller det sjøl.»

NORGES STØRSTE FORLAG

Cappelen Damm er Norges største forlag, og utgir alt fra lærebøker, digitale læremidler og fagbøker, til skjønn- og generell litteratur, verk og kart.

I en pressemeld­ing fra Cappelen Damm heter det at forlaget gjennom oppkjøpet ytterliger­e styrker sin posisjon i markedet for lærebøker for høyere utdanning og innenfor publiserin­g av forsknings­publikasjo­ner.

– Vi ser fram til å innlemme Portal Forlag i Cappelen Damm Akademisk. De to ansatte vil job- be henholdsvi­s ved avdelingsk­ontoret i Kristiansa­nd og ved hovedkonto­ret i Oslo, forteller Birgit Skaldehaug, forlagssje­f i Cappelen Damm Akademisk.

MILLIONOMS­ETNING

Mens Portal Forlag i 2010 omsatte for knappe 1,4 millioner kroner, solgte forlaget i både 2014 og 2015 bøker og andre publikasjo­ner for over 4,3 millioner kroner.

I 2015, som er det siste offentligg­jorte regnskapet, hadde forlaget et resultat før skatt på minus 358.000 kroner mot et tilsvarend­e overskudd på 255.000 året før.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Andreas Aase har solgt forlaget som sønnene Simon (t.v.) og Lars de siste årene har hatt hovedansva­ret for.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Andreas Aase har solgt forlaget som sønnene Simon (t.v.) og Lars de siste årene har hatt hovedansva­ret for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway