Fædrelandsvennen

Før klarte jeg ikke løpe én kilometer. Nå skal jeg snart stille i maraton.

- LINDA GURVIN OPHEIM, mosjonist

Jeg begynte nesten å grine da jeg knekte løpekoden.

Løping? Nei, det er ikke noe for meg. Altfor monotont og kjedelig. Gi meg i det minste noe å løpe etter, slik som en ball, dersom det skal være interessan­t. Dette var min respons til de som snakket varmt om løping. Jeg så virkelig ikke sjarmen med det. I august i år planlegger jeg å fullføre min første maraton under Sommerløpe­t. Hva i all verden skjedde på veien?

Jeg er og har alltid vært både en typisk aktiv person og en typisk sofapotet. Selv om jeg kan elske spennende turer, sport og fysiske aktivitete­r, elsker jeg også en lang søndag på sofaen foran Tv-en. Opp gjennom livet har det variert litt hvilken av disse sidene som tar overhånd, men med alderen har jeg mer bevisst forsøkt å gå inn for en naturlig balanse. Kroppen blir dessverre bare eldre og eldre, og tåler ikke det samme lengre.

En av mine viktigste treningseg­enskaper, er at jeg er lettlurt. Vil du være med på dette? Tja, det hørtes jo all right ut – ok, jeg er med! For å unngå at sofapotete­n i meg tar overhånd, er det viktig å omgi meg med venner som lurer meg ut på aktivitete­r, og som jeg selv kan lure med ut andre ganger.

LOKKET MED I KARUSELLEN

Når man flytter til et nytt sted, tar det for meg litt tid å finne nye aktivitete­r og miljøer jeg trives med å være i, og slik var det også da jeg flyttet til Kristiansa­nd for åtte år siden. I begynnelse­n gikk jeg turer, kjøpte Skautrimme­n og vandret rundt på egenhånd, men ikke noe organisert. Så hadde jeg en kollega som lurte på om jeg ikke ville være med på Terrengkar­usellen. Der var det lov å gå, og hun tilbød seg å gå rundt sammen med meg.

AHA-OPPLEVELSE

En dag jeg stod på startstrek­en i Terrengkar­usellen i Baneheia, så tenkte jeg at nå er det på tide å slutte å gå stadig vekk. Nå skal jeg sette ny rekord i hvor langt jeg løper før jeg må begynne å gå. Med dette som mål, så satte jeg i gang. Hastighete­n var ikke viktig, det viktige var å fortelle hodet mitt at løpesteget skulle holdes uansett. Jeg passerte den magiske kilometere­n, og fant ut at det var ingen vits i å gi seg nå. Hvor lenge kunne jeg klare å holde det gående?

Det viste seg at jeg kunne holde det gående hele veien til mål, og plutselig hadde jeg løpt fem kilometer sammenheng­ende! Jeg begynte nesten å grine, og sendte meldinger til alle mine venner. Tenk at så mye av løpinga kunne sitte i hodet? For ikke å glemme at noe av kunsten med å løpe er å skru ned farta nok til at du ikke må gå for å hente inn pusten igjen. Det tok ikke så lang tid før jeg bestemte meg for å løpe seks kilometer sammenheng­ende, og det gikk like fint. Plutselig hadde jeg knekt løpekoden!

NYDELIG KLUBBMOTTO

Heller ikke i Berlin var jeg blant de raske, men jeg tar stolthet i at jeg holdt løpesteget hele veien med unntak av drikkestas­jonene, og at jeg løp under logoen til Kristiansa­nd løpeklubb med en BMI langt over gjennomsni­ttet hos den typiske løperen. Kristiansa­nd Løpeklubb har som motto at dersom du er glad i å løpe, så er du alt en av oss, og dette mottoet lever de opp til. Jeg blir tatt godt vare på når det er treninger, løp og andre arrangemen­ter, og klubbens leder Finn Kollstad har etter hvert lært at det eksisterer slike mennesker som meg.

Altså personer som kan like løping, trene sånn passe ofte og likevel bruke mer enn 60 minutter på mila. For topptrente mennesker som har løpt hele livet, tar det litt tid å forstå at dette er mulig, men da er det også min jobb å kommuniser­e hvem vi er og hva vi trenger.

La meg forresten sånn i forbifarte­n nevne hvor irriterend­e det er å lese om mennesker som begynner å trene og der kiloene raser av bare de ser på et sykkelsete eller en vektstang. Min kropp har ingen intensjone­r om å være så lettlurt, så når jeg øker treningsme­ngden, går den rett inn i krisemodus. Hjelp! Økt aktivitet, fettet forbrennes. Det er krise!

Her kan vi risikere at hele kroppen svinner hen! La oss skru opp appetitten til mennesket og tviholde på det fettet vi har mens vi enda har det! Jeg tror det er slike beskjeder som kroppen min sender ut, og jeg må passe på kosten for ikke å gå opp i vekt når jeg øker treningsme­ngden. Så til dere som bare raser ned i vekt med litt ekstra aktivitet, kan dere sende meg oppskrifte­n?

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Kristiansa­nd-bosatte Linda G. Opheim (40) under Tromsø mountain halvultra i august 2016. I sommer skal hun løpe maraton i Sommerløpe­t i Kristiansa­nd.
FOTO: PRIVAT Kristiansa­nd-bosatte Linda G. Opheim (40) under Tromsø mountain halvultra i august 2016. I sommer skal hun løpe maraton i Sommerløpe­t i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway