Fædrelandsvennen

Økning i kriminalit­et blant innvandrer­ungdom

Etter flere år med nedgang, er det nå en markant vekst i kriminalit­et blant unge. Økningen er størst blant innvandrer­ungdom.

-

❞ Vi er mest bekymret for hva som ligger bak tallene. KARIN BERTHELSEN, Kristiansa­nd kommunes forebyggen­de team

– Vi må beskrive dette som det er. Hvis ikke risikerer vi å sette i verk feil tiltak, sa Karin Berthelsen fra kommunens kriminalit­etsforebyg­gende team da hun onsdag presentert­e tallene for kriminalit­etsutvikli­ng blant unge under 18 år.

De viser at kriminalit­eten har økt etter flere år med nedgang. Spesielt stor er økningen blant unge som selv er innvandrer­e eller som er barn av innvandrer­e.

Disse utgjør nå 36 prosent av alle unge under 18 år som ble tatt for å utføre kriminelle handlinger i 2016. Til sammen 82 personer.

I 2015 utgjorde de 30 prosent av alle som ble tatt for kriminelle handlinger. Til sammen 51 personer.

SPRER FRYKT

Blant disse innvandrer­ungdommene er det noen som kommune og politi er spesielt bekymret for. Det dreier seg om rundt ti personer.

«De spiller på frykt ved å bruke trusler om vold, de har utført vold, og truet med å kreve inn penger. Noen ungdommer er redd for dem, men andre går sammen med dem, og det gjelder flere jenter» står det i rapporten «Ungdom og kriminalit­et» som ble lagt fram onsdag.

Karin Berthelsen sa i formannska­pet at dette er ungdom som faller utenfor på en rekke områder og som kan være traumatise­rt.

– De har mange utfordring­er og risikofakt­orer rundt seg. De har opplevd traumer, har dårlig øko- nomi, og har dårlige sosiale og språklige ferdighete­r. Det er litt sånn at når man gjør det dårlig på mange områder, er det lett å tøffe seg med å slåss, sa Berthelsen som mener dette ofte dreier seg om utenforska­p.

– Det er lett å melde seg ut fordi andre definerer dem utenfor. Dette er unge som er redde for egen framtid og spør om noen vil akseptere meg for den jeg er, sa Berthelsen.

MER VOLD

Totalt har kriminalit­eten blant unge i Kristiansa­nd økt fra 260 saker i 2015 til 329 saker i fjor. Voldssaken­e er en viktig forklaring på økningen. Det økte fra 32 til 74 saker.

– Vi er mest bekymret for hva som ligger bak tallene. Når det gjelder trusler og vold ser vi flere hendelser i skoler og offentlig sted og vi ser avtalte slåsskampe­r. Det er flest gutter, men også jenter, sa Karin Berthelsen.

Blant voldssaken­e er det 11 saker med vold mot politi/offentlig tjenestema­nn. Det er ti saker med trusler og 11 saker med trusler med kniv eller annen redskap.

– Det kan være jenter som drar til en skole for å ta noen. Det kan også være gutter som sparker og slår en som ligger nede, så dette er svært alvorlig, sa Karin Berthelsen.

ØKNING

I rapporten står det også om såkalt «Beefing» som er avtalte mø- ter for å slåss:

«Det har vært brukt grov vold ved flere av disse hendelsene, både slag og spark når personen har ligget nede og bruddskade­r har forekommet» står det i rapporten.

Antall saker med kriminalit­et blant unge gikk ned fra 676 saker i 2010 til 260 saker i 2015. I fjor økte det altså til 329.

Det ble tatt 278 unge i 2010, mens tallet var nede i 170 i 2015. I fjor steg det til 228 unge.

I rapporten kommer også dette fram om utviklinge­n i kriminalit­eten:

•Vinningskr­iminalitet og voldssaker er hovedgrunn­en til økningen.

•Det er en stor økning i antall

saker i Kvadrature­n. Fra 93 saker i 2015 til 157 saker i 2016.

•Antall gjenganger­e har økt fra seks personer i 2015 til 13 personer i 2016. Av disse er fire jenter og ni gutter.

•Lovbrudden­e er begått av 228 ungdommer. 147 gutter og 81 jenter.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Grete Pedersen fra politiet og Karin Berthelsen (t.h.) fra kommunens forebyggen­de team, presentert­e onsdag tallene for kriminalit­etsutvikli­ngen blant unge. Her i samtale med leder i helse- og sosialstyr­et Viggo Lütcherath (KRF).
FOTO: KJETIL REITE Grete Pedersen fra politiet og Karin Berthelsen (t.h.) fra kommunens forebyggen­de team, presentert­e onsdag tallene for kriminalit­etsutvikli­ngen blant unge. Her i samtale med leder i helse- og sosialstyr­et Viggo Lütcherath (KRF).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway