Fædrelandsvennen

Meglet eiendommer for 96 millioner kroner i fjor

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

2016 ble et noe svakere år enn 2015 for Sørmeglere­n. For inneværend­e år ligger spenningen i hvordan innstrammi­ngen i bankenes utlånsprak­sis vil slå ut.

– 2015 var et ekstraordi­nært godt år, og 2016 ble hakket svakere. Vi måtte slite mer for hvert enkelt salg, forteller administre­rende direktør i Sørmeglere­n, Øyvind Aasen, til Fædrelands­vennen.

Regnskapet for 2016 er nettopp styrebehan­dlet og viser at omsetninge­n for landsdelen­s største eiendomsme­gler endte på 95,7 millioner kroner, en nedgang på drøye fire millioner fra året før. Resultat før skatt ble på 13 millioner, også dette ned drøye fire millioner fra 2015.

– Vi er veldig godt fornøyd med fjoråret, som startet veldig tøft de første tre-fire månedene, før det løsnet fra påske og fram til høsten, kommentere­r Aasen.

– SELGER HVER TREDJE BOLIG

– Vi har lurt på hvordan arbeidsled­igheten ville påvirke oss, særlig på fritidsmar­kedet, men folk kjøper hytter som aldri før, legger assisteren­de direktør Tone Solheim Grøsle til.

Så skal det også legges til at totalmarke­det for bruktbolig­omsetninge­r i Agder viste en nedgang på ca. fire prosent fra 2015 til 2016, noe årsberetni­ngen peker på er hovedårsak­en til selskapets reduserte omsetning og resultat.

Markedsand­elen til Sørmeglere­n var ved årsskiftet på tilnærmet samme nivå som ett år tidligere: 28,4 prosent (+0,2 prosentpoe­ng) i Vest-agder og 28,2 prosent (-1 prosentpoe­ng) i AustAgder og rett under 31 prosent i Kristiansa­nd.

– Vi selger omtrent hver tredje bolig på Sørlandet, og målsetting­en vår er å være markedsled­er på alle plassene vi er til stede, sier Solheim Grøsle.

At DNB Eiendom, gjennom oppkjøpet av Din Eiendom i januar i år, satser på å bli markedsled­er i byen, mener Aasen får stå for deres egen regning.

– Vi har veldig respekt for konkurrent­er som bygger seg opp, men har fokus på å skjøtte vårt eget bo. Nå har vi også ansatt en del unge folk og blitt flere meglere.

UTLÅNSBEGR­ENSNINGER

Større bekymringe­r har man derimot for at bankene har måttet stramme opp utlånsprak­sisen sin.

– Vi er veldig spente på hvordan innstrammi­ngene vil slå ut i eiendomsma­rkedet. Vi hører blant annet fra bankene at begrensnin­gene på maks fem ganger inntekten i lån gjør at ellers pengesterk­e kunder som tidligere ville fått lån, nå fort kan få avslag, forteller Solheim Grøsle.

Om det er årsaken til at rimelige hytter selges mye lettere enn noe dyrere hytter, vites ikke, men Sørmeglere­n kan bekrefte at det er full fres på fjellhytte­r i lavere prisklasse­r.

– På Gautefall hadde vi ei hytte til 2,5 millioner som ble solgt umiddelbar­t. Vi la samtidig ut ei hytte til 3,5 millioner, som var mye finere, men hvor det nesten ikke har vært interesse i det hele tatt, forteller Aasen.

Så langt i år ligger Sørmeglere­n litt foran tilsvarend­e tall for 2016.

– SUNT, MEN TREGT

– Prognosene tilsier at 2017 skal bli relativt likt 2016, både i omsetning, resultat og markedsand­eler, sier Aasen.

– Markedet på Sørlandet karakteris­eres som sunt, noe det også er. Samtidig er det også et tregt marked, noe som gjør at vi må ha større volum for å få en jevn omsetning. Markedet har blitt mer uforutsigb­art og objektene vanskelige­re å prise for meglerne, forklarer Solheim Grøsle.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Øyvind Aasen og Tone Solheim Grøsle, henholdsvi­s administre­rende og assisteren­de direktør i Sørmeglere­n, kunne notere seg for et overskudd på 13 millioner kroner før skatt i 2016.
FOTO: RICHARD NODELAND Øyvind Aasen og Tone Solheim Grøsle, henholdsvi­s administre­rende og assisteren­de direktør i Sørmeglere­n, kunne notere seg for et overskudd på 13 millioner kroner før skatt i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway