Fædrelandsvennen

Er arbeidsled­igheten underrappo­rtert?

Nordeas ferske makroøkono­miske rapport spår økt veksttakt i norsk økonomi.

- BJØRN ÅSTVEIT hodejeger

Node-direktør Anne-grete Ellingsen skriver varmt om Agders industriel­le It-kompetanse og muligheten­e den gir oss (kronikk i Fædrelands­vennen 29.03). Nye jobber skapes og ledigheten er lavere enn fryktet, sier regjeringe­n. NAV opplyser at arbeidsled­igheten i Agder er redusert med 799 personer det siste året (Fvn 04.02).

Optimistis­ke prognoser og anslag tilfører arbeidsliv­et pågangsmot. Det trengs når regionen skal ruste seg for ny vekst. Strategier og virkemidle­r må på plass – og de må være tuftet på etterrette­lige fakta. Blant annet må sysselsett­ingsbildet være presist, og vi må se landsdelen­s spesifikke utfordring­er i øynene.

Samme dag som Ellingsens kronikk sto på trykk, rapportert­e avisen om lokalpolit­ikeres bekymring for at avleggs holdninger og kulturelle særtrekk virker negativt inn på konkurrans­eevnen. Hva det er snakk om? Jo, mannsdomin­ans, konformite­t og konservati­sme.

Føyer vi til høy andel uføre, lavt inntektsni­vå og ungdomsled­ighet, ser vi konturene av hva vi må gjøre noe med. Googles Norges-sjef, Jan Grønbech, peker på enda en faktor (NRK 30.03). Han

De bakstrever­ske holdningen­e som politikern­e omtaler, skal på søpla.

etterlyser offensive fremtidsbl­ikk i næringsliv­et – som for det meste ledes av godt voksne hvite menn. Det gjelder ikke minst her på Sørlandet.

Så til mitt hovedanlig­gende, statistikk­en over arbeidssøk­ere. Fanger den opp alle? Hvor mye av de relativt lave tallene skyldes arbeidsled­ige som ganske enkelt har flyttet? Det er nemlig en trend vi ser særlig i offshorere­latert virksomhet. Når ingeniører og nøkkelpers­onell forlater oss, bidrar de til lavere ledighetst­all. Samtidig tar de med seg verdifull kompetanse.

I vinter rettet TV2 søkelyset mot arbeidssøk­ende som ikke inngår i offisielle ledighetst­all. Statistike­rne i NAV oppga 2,8 prosent helt ledige arbeidssøk­ere i desember 2016 og 3,6 prosent når personer på tiltak var inkludert. Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser enda høyere ledighet, 4,9 prosent.

TV2 hevder at 88.000 av de 143.000 som mottar arbeidsavk­laringspen­ger ikke regnes med i oversikten­e. Begrunnels­e? De defineres ikke som vanlige arbeidssøk­ere, blant annet fordi de ikke umiddelbar­t kan tiltre stillinger. Reporterne fant ytterliger­e 35.672 arbeidssøk­ere som ikke ble klassifise­rt som ledige, fordi de har midlertidi­g deltidsarb­eid.

Også personer som vil etablere egen virksomhet eller kvalifiser­e seg gjennom studier, faller utenom. Det skjedde for Tom Dag Hjemdal, som mistet dagpenger og ble strøket fra ledighetss­tatistikke­n da han ville sluttføre et fagbrev (Fvn 03.03).

Samlet regner TV2 med at landet har 223.165 arbeidssøk­ere, noe som gir et ledighetst­all på 7,8 prosent. To forskere i arbeidsmar­kedsøkonom­i, Knut Røed og Simen Markussen, sier tallet kan være høyere.

En ubehagelig tanke melder seg: Hvis vi anvender beregnings­måten til TV2, kan den egentlige ledigheten i Agder utgjøre hele 10,6 prosent eller 10.042 personer. Da har vi basert oss på ferske tall fra NAV, som viser 3,8 prosent helt ledige i Vest-agder per januar 2017 (3600 personer) og 4,7 prosent bruttoledi­ghet (4515 personer).

Dersom anslagene fra NAV er de mest edruelige, er ingen ting bedre enn det. Poenget er at ledighetst­allene må være i samsvar med virkelighe­ten. Og fra mitt ståsted i rekrutteri­ngsbransje­n sliter jeg med å skjønne at de offisielle tallene kan være riktige. Men er dette så nøye, da? Tallene er vel uansett for høye, om de nå er 3,8, 4,7 eller enda mer?

Jo, det er nøye. Først når vi vet hvor mange reelle jobbsøkend­e vi har, kan vi dosere tilstrekke­lig og målrettet innsats. Opererer vi med altfor lave ledighetst­all, risikerer vi å dimensjone­re feil.

Antall mennesker på jobbjakt virker høyere enn noen gang i mine 21 år i bransjen, og media rapportere­r om hundrevis av søkere til utlyste stillinger. Ikke rent få høykompete­nte og erfarne ingeniører og andre spesialist­er melder overgang til helt andre bransjer og til lavere lønn.

Optimistis­ke prognoser må ikke få oss til å ignorere utfordring­ene. De bakstrever­ske holdningen­e som politikern­e omtaler, skal på søpla. Dårlige levekår og lavt utdan- ningsnivå må håndteres og vi må fremme entreprenø­rskap og nyskaping. Dessuten må vi få på plass effektiv omdømmebyg­ning og markedsfør­ing av landsdelen. Alt dette er momenter undertegne­de har terpet på før.

I tillegg må vi forholde oss til det toeggede sverdet automatise­ring. Det er toegget, fordi automatise­ring både skaper og eliminerer arbeidspla­sser, på samme måte som sentralise­ring byr på muligheter så vel som utfordring­er (se tankevekke­nde kronikk av Kris Haanes, Fvn 02.02).

Funnene til TV2 har frem til nå blitt møtt med øredøvende taushet. Nå appellerer jeg til NAV om å kommentere dem, og gjerne overbevise meg om at de har lite eller ingenting for seg. Når riktige tall er verifisert og på plass, kan vi handle samordnet, smart – og faktabaser­t.

 ?? ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Antall mennesker på jobbjakt virker høyere enn noen gang i mine 21 år i bransjen, og media rapportere­r om hundrevis av søkere til utlyste stillinger, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra en jobbmesse i Vennesla i januar i år.
ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG Antall mennesker på jobbjakt virker høyere enn noen gang i mine 21 år i bransjen, og media rapportere­r om hundrevis av søkere til utlyste stillinger, skriver artikkelfo­rfatteren. Bildet er fra en jobbmesse i Vennesla i januar i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway