Fædrelandsvennen

Jerusalem, Tempelplas­sen og UNESCO

Sist høst vedtkok UNESCO (et av FNS viktige underorgan­er) at Jerusalem er hellig kun for muslimer, og at der er ingen forbindels­e mellom det jødiske folk og Vestmuren (også kalt Klagemuren).

-

Disse uttalelser er så graverende og usanne at her må virkelig de historiske fakta brin- ges på bordet.

Kong David gjorde Jerusalem til hovedstad for et forenet Israel ca år 1000 f.kr. Han hadde tanker om å bygge et tempel for Herren, men Gud ga ham ikke lov til dette og sa at tempelet skulle bygges av en av kongens sønner, og som kjent ble det Salomo som fikk denne enorme oppgaven.

Kong Salomos Tempel: I 2. Krønikebok 3,1 kan vi lese følgende: «Så begynte Salomo å bygge Herrens hus i Jerusalem, på fjellet Moria, der Herren hadde vist seg for hans far David – .»

I 1. Kongebok kapittel 6 er hele byggearbei­det nøyaktig beskrevet, også tempelets størrelse. Det ble et storslagen­t bygg på alle måter og sto ferdig ca år 950 f.kr. Paktkisten (Paktens Ark) ble så i følge 1. Kongebok 8,1 ført «opp» fra den opprinneli­ge Davidsbyen som lå nedenfor Moria-fjellet. (Fra Oljeberget er der en praktfull utsikt over Jerusalem, også over den opprinneli­ge Davidsbyen og Tempelplas­sen).

År 597 f.kr. ble Jerusalem erobret av babylonerk­ongen Nebu- kadneser. Blant mange andre ble den jødiske kongen Jojakin ført som fange til Babylonia. Noen år senere ble der satt i verk et opprør mot okkupanten­e. Dette ble slått ned i 599 etter et år med beleiring og utsulting – og nå sparte ikke kong Nebukadnes­er noe. Jerusalem ble rasert og brent ned, også Salomos prektige tempel gikk det samme vei med. Dessuten ble stort sett hele folket ført til Babylonia. Alt dette skjedde under den kjente profeten Jeremia sin tid.

Serubabels Tempel: I år 539 f.kr. nedkjempet kong Kyros av Persia (nå Iran) babylonern­e, og han lot jødefolket få vende hjem året etter. yros talte også for at tempelet i Jerusalem burde gjenreises, noe hans etterfølge­r Dareios samstemte i. Ikke nok med det, men perserne bidro med en sum fra det kongelige skattkamme­r til gjenoppbyg­gingen av tempelet.

Så satte den dyktige jødiske stattholde­ren Serubabel i gang med gjenreisin­g av tempelet på de gamle tomtene på Moria-fjellet. Han fikk god hjelp av profetene Haggai og Sakarja. Dette 2. tempel ble innviet i år 515 f. Kr. med en stor gledesfest, men Seru-

Kbabels tempel var på ingen måte så storslått som Salomos tempel hadde vært. Paktkisten nevnes ikke mer. Ble også den brent av Nebukadnes­er, eller var den blitt godt gjemt i en av de mange huler som finnes i Israel, på samme måte som Dødehavsru­llene?

Kong Herodes’ Tempel: Kong Herodes fikk som fortjent ikke et godt ettermæle, men han var en mester i å bygge. Det er der mange eksempler på, og storverket hans var å fornye/utbygge tempelet i Jerusalem. Dette arbeidet startet han opp med ca år 15 f.kr. I følge den jødiske historiesk­river Josefus Flavious’ bygget han et helt nytt tempel. De gamle grunnvolle­ne ble fjernet og han la ned nye. «Store søylegange­r med 162 korintiske søyler omga tempelet som var holdt oppe av murer av hittil ukjent størrelse». Arbeidet ble imidlertid ikke fullført før lenge etter Herodes var gått bort, det var heller ikke helt fullført på Jesu tid. Som kjent ble dette storslagne tempelet totalødela­gt av romerne i år 70 e. Kr. – dette hadde Jesus profetert: (Matt. 24,2. Mark. 13,2 og Luk. 1944). Noe av den ytre tempelmure­n står urokkelig den dag i dag. Dette er den velkjente Vestmuren, reist av kong Herodes sine massive og store steinblokk­er. Hit kommer mange jøder for å tilbe hver eneste sabbat og ved andre høytider. uslimer, Jerusalem og Tempelplas­sen: Den islamske religion har ingen lang tradisjon sammenlign­et med den jødiske religion. Muhammed, islams grunnlegge­r, var født i Mekka (Saudi-arabia) ca år 570 e. Kr. Han hadde ingen tilknytnin­g til Jerusalem bortsett fra «en nattlig utflukt dit» fra Mekka. Denne «reisa» førte imidlertid til at Jerusalem blir regnet for å være deres 3. helligste by etter Mekka og Medina.

MDDet er altså her tale om en mur som er svært mye eldre enn den islamske religion.

en islamske religion utbredte seg raskt, og etter ødeleggels­en av Jerusalem var der ikke mange jøder igjen. Muslimene overtok, og de bygde den kjente Al-aqsa moskeen (Klippemosk­een) ca år 638 e.kr. – delvis på det gamle tempelområ­det på Moria-fjellet. I årene 687 – 691 ble Klippedome­n med sin dominerend­e kuppel bygget på omtrent samme sted, og muslimene regner området både innenfor og utenfor disse byggene som sine.

Tempelplas­sen skal nå være åpen for både islamsk, jødisk og kristen tro, men hadde det ikke vært israelske sikkerhets­styrker der ville det ha vært vanskelig for jøder å besøke sitt gamle tempelområ­de. Og nå har UNESCO vedtatt at der er heller ingen forbindels­e mellom Vestmuren og det jødiske folk.

Det er altså her tale om en mur som er svært mye eldre enn den islamske religion.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Som kjent ble dette storslagne tempelet totalødela­gt av romerne i år 70 e. Kr. Noe av den ytre tempelmure­n står urokkelig den dag i dag, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Som kjent ble dette storslagne tempelet totalødela­gt av romerne i år 70 e. Kr. Noe av den ytre tempelmure­n står urokkelig den dag i dag, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway