Fædrelandsvennen

Velutstyrt og miljøvennl­ig kjøreglede

Etter sju mil kjøring hadde vi brukt litt over en liter bensin. Og mesteparte­n av strømmen. Kort sagt: Billig og miljøvennl­ig kjøring.

- TEKST: TOR MJAALAND -

Ladbare hybrider treffer både norske politikere og bilkjøpere midt i hjertet. Sistemann ut er Kia med sin storbil Optima. Med oppgitt rekkevidde på 54 kilometer på strøm, vi var faktisk omtrent der med lett høyrefot, kan du kjøre billig og miljøvennl­ig i det daglige om du ikke har for lang vei til dit du skal. I tillegg får du komfort og plass på høyt nivå og eneste bil med sju års garanti med på kjøpet. Den siste kan være god å ha når du kanskje selger bilen etter fem år og kan tilby kjøper to år med nygaranti.

SNART SOM STASJONSVO­GN

Tilbake til Optima. Den kom som sedan i fjor, nå som ladbar sedan og som ladbar stasjonsvo­gn før sommeren. Bilen plasserer seg størrelses­messig i Passat-klassen og har absolutt ikke noe å skamme seg over i den harde konkurrans­en i denne klassen. Hverken når det gjelder utstyr, komfort eller pris. For 381.400 kroner får du den store sedanen med totalt 205 hestekreft­er å rutte med, fordelt på 156 bensinhest­ekrefter og 67 fra elektromot­oren. For stasjonsvo­gnen må du ut med 15.000 kroner mer.

«Velutstyrt kjøreglede» kan gjerne være stikkord for turoppleve­lsen i den ladbare utgaven av Kia Optima. For ikke bare har du godt med plass i bilen, du får også utstyr både når det gjelder komfort og sikkerhet som få kan vise maken til. Det 8-veis elektrisk justerbare setet husker din valgte innstillin­g umiddelbar­t etter at du har satt deg. Og er det 30 sommervarm­e grader i bilen, er det bare å skru på seteventil­asjonen og bli passe nedkjølt. Mens du om vinteren kan holde i et behagelig oppvarmet ratt.

VÆRVARSELE­T

På den store skjermen har du selvsagt navigasjon og ryggekamer­a, eller du kan følge energiflyt­en som viser hvordan de to motorene utnyttes og om batteriene lades. Mobiltelef­onen lades ved å legge den i den trådløse ladingen i midtkonsol­len, og gjennom Kia Connected Services kan du søke etter den beste italienske restaurant­en i området eller få inn fire dagers værvarsel.

Kia Optima står heller ikke tilbake når det gjelder sikkerhet og førerstøtt­e. Her er tilbudslis­ten lang og spenner fra automatisk nødbrems via adaptiv cruisekont­roll, kjørefelta­ssistent, blindso- nevarsler, skiltleser – til varsler for kryssende trafikk når du rygger ut fra parkerings­plass.

EN VAKKER BIL

Som kjøremaski­n er Optima plug-in hybrid er rett og slett en svært behagelig opplevelse. Du kjører bensinfrit­t og lydløst i bytrafikke­n og merker lite støy når bensinmoto­ren koples inn. Du kan velge om du kjører 100 pro- sent elektrisk eller lar bilen selv veksle mellom de to motorene for mest mulig effektiv kjøring.

Ladbare hybrider selger godt i Norge. Men sedaner taper i konkurrans­en med stasjonsvo­gner og suv-er. I denne stjeler også batteriene litt av plassen i et ellers velvoksent bagasjerom. Når stasjonsvo­gna dukker opp om kort tid, er det all grunn til å tro at denne vil bidra til at Kia får et etterlengt­et løft i dette segmentet. El-bilen Soul har solgt svært bra i flere år, nå tar den Hyundai-eide bilproduse­nten et nytt steg på miljøbilom­rådet.

Og det gjør de med fornuftig økonomi, velutstyrt­e biler og med stil. For Optima er faktisk en vakker bil!

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Kia Optima er en stor familiesed­an. Om kort tid også som stasjonsvo­gn.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Kia Optima er en stor familiesed­an. Om kort tid også som stasjonsvo­gn.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Batteriene stjeler noe av bagasjepla­ssen.
FOTO: TOR MJAALAND Batteriene stjeler noe av bagasjepla­ssen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway