Fædrelandsvennen

– Jeg skal bare «gunne» på videre

Tobias Christense­n (16) og de som har fulgt ham tettest mener karakteren hans er nøkkelen til Start-debuten.

- KRISTIANSA­ND TEKST: HERMAN FOLVIK herman.folvik@fvn.no -

– Han har vært den beste jeg har sett opp gjennom sammen med Martin Samuelsen, sier Rolf Sagen, som har vært sportssjef og trener i Vigør i en årrekke.

Christense­n ble en av Starts yngste spillere noen gang søndag. Fædrelands­vennen har sett dypere på 16-åringens fotballopp­vekst.

– Han har alltid vært uredd. Både på godt og vondt. Det har vært mange kort opp gjennom. Både gule og røde. Vi har prøvd å stagge litt, men sånn er ofte de aller beste. Han leste tidlig Zlatanboka, tror jeg, og fikk et forbilde. Det er nok litt slik en må være. En kan ikke være snill hele tiden, sier Sagen.

«Ung Og dum»

Christense­n er totalt fryktløs på banen og tør også å snakke uten filter i media.

– Jeg driter i hva omgivelsen­e synes om meg. Siden jeg har fått litt kort har jeg fått litt «badboy»rykte, men jeg er trygg på mine verdier og holdninger. Jeg skal bare «gunne» på videre og jobbe hardt for å ta sjansen, sier Christense­n, som selv kaller seg litt «ung og dum».

Etter debuten søndag har gratulante­ne stått i kø, men 16-åringen holder beina plantet i bakken, som han sier.

– Jeg føler jeg er en fyr som er på jorda hele tiden, selv om jeg kan virke som en med veldig stor selvtillit. Jeg har en enorm selvtillit og mye temperamen­t, men det er jeg glad for. Skal du nå langt og bli best må du ha det, mener Christense­n.

Noen vil kanskje mene det er kontrovers­ielt, men for Christense­n handler ikke toppfotbal­l om å være snillest i klassen.

– Hadde jeg vært nervøs på søndag, hadde jeg ikke fått vist det beste i meg. Jeg hadde blitt spist. Det er for snilt i Norge og få tør å skille seg ut. Du skal ikke lenger til Danmark før det er en annen kultur, sier Christense­n. Han valgte Start fremfor danske Aalborg sommeren 2015.

– egen HERRE

Rolf Sagen forteller at felles for Lasse Sigurdsen, Mathias Rasmussen, Eirik Wichne, Lars-jørgen Salvesen, Erlend Segberg og Mikael Ugland er at de har vært best i sine årskull hele veien. Samt Jesper Daland, Christense­ns gode kompis og nærmeste treningspa­rtner, som gikk til Stabæk i fjor sommer.

– Det var utrolig viktig at han kom inn i en god gruppe hvor Morten Daland og Truls Andreassen trente dem. Det var suverent lag. Tobias har vært heldig i det lotteriet. Hadde Jesper vært født syv dager tidligere hadde Tobias vært en dårligere spiller og Jesper spilt håndball. Jeg må også skryte av foreldrene som alltid har gitt han lov, forteller Sagen.

Han har fulgt Christense­n kanskje tettere enn noen andre siden han var 8,5 år. Christense­n og Da- land fikk prøve seg med 11-erfotball allerede da de var 10 år, tre år før normalen.

– Tobias ble sin egen herre og ville bestemme selv. Han ble litt vanskelige­re å lære til, men selv om han har vært uenig med trenere, har han trent vanvittig mye og bra.

– UTROLIG Uredd

I Vigør ble 16-åringen del av det Hellemyr-folk kaller et unikt miljø. De fikk tilgang til ballnett, nøkler til hallen og trente i flere timer hver dag.

– Oppveksten i Vigør var veldig fin med gode trenere og en bra kultur. Vi var på løkka hver dag og hadde det gøy. Det driver jeg med fortsatt. Jeg leker med ballen hver dag, sier hovedperso­nen.

– Tobias er en utrolig uredd type. Han vil ha ballen uansett. «Gi meg ballen så skal jeg prøve å skape noe». Det er en utrolig bra innstillin­g å ha, beskriver Leif Otto Paulsen.

Han var A-lagstrener­en som ga Christense­n og Daland sjansen da de bare var 14 år.

– Han har alle forutsetni­nger for å nå langt. Han har flinke folk rundt seg også, men det er mye flaks og tilfeldigh­eter i fotball, som at han fikk sjansen søndag. Det gjelder å ta den. Han gjør flere og flere kloke valg. Han er utrolig god til å beskytte ballen. Det er spennende og gøy å se, mener Paulsen.

Sagen ber sin tidligere elev om å være tålmodig.

– Det handler mye om å lære ennå. Han har roen og selvtillit­en. Så får vi se om han får nok fart til å komme kjempelang­t. Han har noen ting å jobbe med og må bli rettvendt i gode posisjoner oftere. Han har spilt bare en kamp og den skulle han ikke spilt. Han må være tålmodig, sier Sagen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway