Fædrelandsvennen

Nå skal hun føde

Fem måneder etter at væren gjorde sitt, er fødeavdeli­ngen rigget klar i fjøset på Søgne videregåen­de skole.

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Sju drektige søyer ligger fødeklare i hver sin bås i fjøset på Søgne videregåen­de skole. Årets lamming kan sees direkte på fvn.no.

Sju drektige søyer ligger fødeklare i hver sin bås i fjøset på Søgne videregåen­de skole.

– Vi setter inn beredskap fra fredag kveld, sier agronom Lillian Kvalen.

– Dette er vårens vakreste eventyr for oss, sier Ingeborg Folkestad, ansvarlig for husdyravde­lingen.

Du kan følge lamminga direkte, fra Fædrelands­vennens livekamera gjennom påska.

HEKTISK TID

I alt har skolen 28 drektige sauer, som – basert på når væren var innom og gjorde sitt – sørger for hektisk aktivitet for ansatte og elever. Søndag 9. april er de første lammene ventet, deretter går det i ett en måneds tid framover.

– Søyene får noen dager i enkeltbing­e på fødeavdeli­ngen for å få ro før lamminga. Når lammene er ute, trenger de litt tid til å knytte seg til dem, før de etter hvert slippes ut på sommerbeit­e, forteller Kvalen og Folkestad.

Elevene i første og andre klasse er hyret inn som nattevakte­r, med de ansatte på bakvakt.

– De synes det er veldig stas, og sitter ofte våkne hele natta og følger intenst med om det skjer noe, sier Lillian Kvalen.

HÅPER På KOPPELAM

Tredjeårse­levene Nina Kaspersen (18), Mona Rogstad (18), Sander Eidså (19) og Jan Thomas Dolsvaag (18) var med på nattevåk under lamminga i fjor vår, og sier det er bare å glede seg.

– Du hjelper et liv til verden, sier Nina.

– Men det er litt ekkelt også, mener Jan Thomas.

Noen sterke opplevelse­r sitter i. – Det var ei søye som fikk et dødfødt lam. Det var vondt å se på da mora prøvde å få liv i det, husker Mona.

– Vi måtte avlive et lam, forteller Nina. – Det var sykt da det ble født, og så skadet det et bein.

– Så var det et skjørt, lite koppelam som vi ble veldig glade i. Alle ville holde det og gi det melk, forteller de.

FIRLINGER På VEI

Sjansene er store for at det blir minst ett koppelam i vår også. De fleste søyene venter to eller tre små, mens nummer 40036 har firlinger i magen, ifølge ultralydun­dersøkelse­n i januar.

– Mora har to spener, så det sier seg selv at det blir vanskelig å ha mat til alle fire, bemerker Finn Aasheim, organisasj­onssjef for agderkonto­ret til Norges Bondelag.

På landsbasis er det 7-800.000 drektige søyer, i Vest-agder rundt 25.000, som er klare for å sette høstens lammesteik og julas pinnekjøtt til verden.

– Det er jobbing døgnet rundt for bonden, og mange sover i fjøset. Det nytter ikke å holde møter for bønder i april, humrer Aasheim.

FÆRRE DYR På NY SKOLE

Nylig ble det klart at husdyravde­lingen til Søgne videregåen­de skole blir kraftig nedskalert når skolen flyttes til Tangvall, og bygges sammen med ny ungdomssko­le. Nybygget skal være ferdig til skolestart høsten 2019. Den praktiske delen av undervisni­ngen vil fortsatt være på Søgnetunet.

– Vi skal være en pedagogisk gård, ikke holde på med stordrift, sier Kari Kleivset.

Hest og planter blir hovedsatsi­ngsområden­e på nye Søgne videregåen­de skole. Sauebestan­den blir redusert til en tredel av dagens.

– Elevene skal fortsatt lære om dyr, men satsingen er på det grønne, som klima, økologi og miljø, sier Kleivset.

FØLGER LAMMINGA LIVE

– Fædrelands­vennen ønsker å fokusere på noe hyggelig og vårlig i påska. Derfor vil vi overføre direkte fra lamminga i sauefjøset til Søgne videregåen­de skole, forteller Birgitte Klækken, redaktør i Fædrelands­vennen.

– Både skolen og Norges Bondelag er positive til dette. Vi tror det kan bli en fin og hyggelig ting å se på for folk, og kanskje spesielt for de minste, sier Klækken.

Overføring­en av det som skjer i fjøset kan sees på fvn.no fra 7.– 17. april.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway