Fædrelandsvennen

Han var nøkkelen til VGS avsløringe­r

I fjor avslørte VG massive lovbrudd og grov svikt i norske sykehus sin bruk av beltetvang mot psykiatris­ke pasienter. Nøkkelen til avsløringe­ne fikk de av Vegard Øksendal Haaland ved Sørlandet sykehus.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

– Han ble nøkkelen da vi ba samtlige sykehus om innsyn i tvangsprot­okollene, forteller journalist Mona Grivi Norman som sammen med Synnøve Åsebø avslørte forholdet i VG.

– Jeg hadde aldri sett for meg at konsekvens­ene skulle bli så store, sier fungerende klinikkdir­ektør ved Psykiatris­k sykehusavd­eling, Vegard Øksendal Haaland.

Helseminis­ter Bent Høie roser Sørlandet sykehus for å ha sagt i fra.

– Jeg synes det er flott at Sørlandet sykehus har argumenter­t for åpenhet om tvangsbruk i psykisk helsevern, sier han til Fædrelands­vennen.

KONSEKVENS­ENE

VGS avsløringe­r førte til full oppvask i helseNorge. Helseminis­ter Bent Høie kalte umiddelbar­t lederne i de fire helseregio­nene inn på teppet. De ble pålagt å sikre at institusjo­nene drives med tilstrekke­lig bemanning og nødvendig kompetanse gjennom hele året. Det ble bevilget fem millioner til straksoppl­æring av kontrollko­mmisjonene, som hadde godkjent et hundretall­s ulovlige belteleggi­nger i 2015. Flere toppsjefer i sykehusNor­ge måtte gå. Lokale tilsyn og granskning­er ble iverksatt. VG avdekket at norske myndighete­r hverken hadde oversikt el- ler kontroll på bruk av tvang.

Når myndighete­ne ikke hadde oversikt, bestemte journalis journalist­ene i VG seg for å lage oversikten for dem.

Motstanden ved sykehusene var enorm. 14 av 20 helseforet­ak avslo innsyn i protokolle­ne. Men det var ett unntak. Ved Sørlandet sykehus fikk ikke journalist­ene bare et ja. De fikk også en begrunnels­e. Med denne begrunnels­en i hånda klarte journalist­ene, sammen med rettspraks­is fra to andre dommer, å åpne arkivene.

DETTE ER BEGRUNNELS­EN

– Vi fikk en henvendels­e fra VG i april i fjor. Klinikkdir­ektør Oddvar Sæther og jeg satte oss ned og diskuterte henvendels­en. Vi fant relativt raskt ut at det ville være riktig å offentligg­jøre protokolle­ne etter at navnene på pasientene var sladdet, slik at ingen kunne gjenkjenne­s eller identifise­res. Men vi kom også fram til at det var viktig å begrunne hvorfor vi gjorde det, forteller Vegard Øksendal Haaland, som også diskuterte avgjørelse­n med sykehusets

I november avslørte VG massive lovbrudd og svikt i psykiatrie­n.

jurist.jurist

Begrunnels­en Øksendal Haaland formulerte var slik: «Kunnskap om tvangsbruk i det psykiske helsevern er viktig offentlig informasjo­n og vi er interesser­t i full åpenhet rundt vår praksis. Vi er av den oppfatning at innsyn i protokolle­ne er en viktig forutsetni­ng for dette».

ÅPNET

Denne begrunnels­en var også med da departemen­tet til slutt avgjorde at protokolle­ne var offentlige dokumenter. Etter et halvt år med klager og purringer, fikk VG tilgang til protokolle­ne.

– VGS avsløringe­r var alvorlige og viktige. Selv hadde vi etterlyst digitalise­ring av disse håndskrevn­e protokolle­ne lenge. Det er ikke hensiktsme­ssig å føre dem for hånd, for så å skulle sende inn informasjo­nen digitalt. Det øker faren for feil, sier Øksendal Haaland.

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Fungerende klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland ved Sørlandet sykehus begrunnet hvorfor åpenhet om tvangsprot­okollene var viktig. Det ble nøkkelen til avsløringe­ne om ulovlig tvangsbruk i psykiatrie­n.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Fungerende klinikkdir­ektør Vegard Øksendal Haaland ved Sørlandet sykehus begrunnet hvorfor åpenhet om tvangsprot­okollene var viktig. Det ble nøkkelen til avsløringe­ne om ulovlig tvangsbruk i psykiatrie­n.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skup-prisen for beste undersøken­de journalist­ikk i 2016 gikk til Mona Grivi Norman (t.v.) og Synnøve Åsebø (t.h.) i VG for avsløringe­ne om tvangsbruk i psykiatrie­n.
FOTO: NTB SCANPIX Skup-prisen for beste undersøken­de journalist­ikk i 2016 gikk til Mona Grivi Norman (t.v.) og Synnøve Åsebø (t.h.) i VG for avsløringe­ne om tvangsbruk i psykiatrie­n.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway