Fædrelandsvennen

Privatbyen blir en realitet

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Tomtekjøpe­re fra hele verden har betalt seg inn i den nye byen i Marnardal, kalt Liberstad. Dermed later det til at den private byen blir en realitet.

– Vi har nådd vårt mål om at 100 personer har betalt inn depositume­t for kjøp av tomt. Så nå går vi i gang med å tilrettele­gge området og arbeidet med regulering­splanen.

Det sier Sondre Bjellås fra Vennesla. I fjor sommer skrev vi om ham og kameraten John Toralf Holmesland fra Lindesnes.

De ønsker å etablere byen Liberstad på heia øverst i Marnardal, en by som er privat.

I vår reportasje sa de at dette blir en by basert på anarkisme, ikke-aggresjons-prinsippet og respekt for privatrett­en. Et samfunn uten offentlig tvang, overvåknin­g eller unødvendig vold.

På Tjelland, som området heter, har de to kjøpt et 1500 mål stort område. Og som altså nå selges videre til interesser­te.

– Disse 100 som har betalt depositum, har betalt 3500 kroner per mål samt 7000 kroner i en grunnsum, forteller Bjellås.

Og for flere har det dermed blitt en betydelig sum fordi de har kjøpt fem mål tomt.

Han forteller at det er kjøpere fra Kina, Japan, Malaysia, Sør-afrika, Brasil, USA og Tyrkia i tillegg til mange fra Norge og Sørlandet.

I første omgang vil grusveien inn mot Tjelland bli gjort i bedre stand. De har planer om å tilrettele­gge for en campingpla­ss og konsertsce­ne før sommeren.

– Meningen er at de som ønsker det, skal kunne komme hit for å være mens de ser seg ut hvor de vil ha sin tomt i området. Det er jo nødvendig for å komme i gang med regulering­sarbeidet, sier han.

Etter at de gikk ut med sine planer i fjor sommer, har det vært en jevn sig med interesser­te og etter hvert folk som har betalt depositume­t.

– Vi anslår at det vil ta to-tre år fra nå før vi kan begynne å bygge i området og etablere Liberstad for alvor, sier Sondre Bjellås.

Initiativt­akerne understrek­et i fjor sommer at dette ikke skal være en isolert liten bit av verden.

– Tvert i mot. Liberstad vil være åpen for alle. Vi ønsker både turister med tilbud som kafeer, restaurant­er, lekeparker, og ikke minst et marked hvor en kan kjøpe lokale produkter, sa de.

De ønsker også å legge til rette for næringsutv­ikling.

Marnardal-ordfører Helge Sandåker uttalte seg positivt om ideen i fjor sommer:

– At noen tenker utenfor boksen synes jeg jo er spennende. Så lenge de holder seg innenfor vårt regelverk, både nasjonalt og kommunalt, er dette uproblemat­isk, sa Sandåker.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? Her står Sondre Bjellås og John Toralf Holmesland i det som kan bli selve bykjernen i Liberstad. Nå har mange nok betalt seg inn i prosjektet og det fysiske arbeidet kan begynne.
FOTO: JARLE MARTINSEN Her står Sondre Bjellås og John Toralf Holmesland i det som kan bli selve bykjernen i Liberstad. Nå har mange nok betalt seg inn i prosjektet og det fysiske arbeidet kan begynne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway