Fædrelandsvennen

Varsler nye aksjoner mot byggebrans­jen

I 2016 måtte ti aktører i Agder stenge etter å ha fått besøk av den nye enheten som skal bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet. Nå varsles flere aksjoner mot boligog hyttebrans­jen.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no -

– Vi vet at det er mye grums i privatmark­edet. Det handler blant annet om brudd på Hms-regler og skatte- og avgiftsunn­latelser, sier talsperson for a-krim Agder Marianne Pedersen til Fædrelands­vennen.

I mars 2016 ble det nedsatt en gruppe med medlemmer fra po- litiet, Arbeidstil­synet, Nav, Tollvesene­t og Skatteetat­en. Målet var å avdekke sosial dumping og annen arbeidsliv­skriminali­tet.

Det siste året har a-krimgruppa kontroller­t 3200 virksomhet­er på landsbasis. 319 var i Austog Vest-agder. Ifølge Pedersen ble ti av virksomhet­ene i Agder nødt til å stenge som en følge av kontrollen­e.

– Under aksjonene er det noen som er villig til å rette opp i ting. Hos andre ser vi at den kriminelle aktivitete­n skjer bevisst og systematis­k. Dette er aktører som ikke har noen intensjon om å rette seg etter lover og regler, sier Pedersen.

ÅTTE PERSONER ANMELDT

– Hvilke virksomhet­er måtte stenge?

– Vi går ikke ut med detaljert informasjo­n om det, men vi har hovedsakel­ig aksjonert mot byggebrans­jen og bilverkste­der, sier Pedersen.

– Hvorfor måtte de stenge? – Det er forskjelli­ge årsaker. Noen ganger har vi stengt. Andre ganger har vi inndratt ting som gjør at de ikke kan drive videre, sier Pedersen.

Kontrollen­e i Agder har resultert i at åtte personer er anmeldt og det er avdekket skatte- og avgiftsunn­dragelser for 3,6 millioner kroner.

Ifølge Pedersen er flere av sakene fremdeles under etterforsk­ning. Hun kan derfor ikke si noe om sakene har resultert i bøter eller andre strafferea­ksjoner.

SOSIAL DUMPING OG SVINDEL

Totalt gjennomfør­te a-krim Agder seks større aksjoner i 2016. Ifølge en pressemeld­ing sendt ut torsdag ble det avdekket sosial dumping, skatte- og avgiftsunn­dragelser, dokumentfo­rfalskning, trygdesvin­del og utnytting av arbeidstak­ere. To personer er utvist for brudd på utlendings­loven.

– Der man finner brudd på én etats regelverk finner man ofte også brudd på andres. For eksempel hadde vi en sak der en virksomhet unndro både skatt og avgift. I tillegg utnyttet de arbeidstak­ere og opererte med tredoble timelister for å skjule det for myndighete­r og entreprenø­rer. Vi har også registrert at norske arbeidstak­ere blir sagt opp til fordel for utenlandsk­e arbeidstak­ere som blir ansatt med minstelønn, sier Pedersen i pressemeld­ingen.

– FORPESTER ARBEIDSLIV­ET

Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) er godt fornøyd med resultaten­e.

– De første årstallene fra akrimsente­ret i Kristiansa­nd er i seg selv lite oppløftend­e, for de viser at kriminelle aktører trenger inn i og forpester arbeidsliv­et på Sørlandet. Når jeg likevel synes tallene er gledelig lesning er det fordi de viser at regjeringe­n og partene i arbeidsliv­et er på riktig vei i kampen mot de kriminelle, sier Hauglie til Fædrelands­vennen.

Hun lover at satsingen mot arbeidsliv­skriminali­tet vil fortsette med uforminske­t styrke i 2017.

FLERE UANMELDTE TILSYN

– Det store flertallet av virksomhet­er som driver seriøst på Sørlandet skal vite at trykket holdes oppe i 2017. Mer bruk av uanmeldte tilsyn gjør at de kriminelle kjenner pusten i nakken og sover dårlig om natten, sier Hauglie.

Den fleretatli­ge enheten har i dag avdelingsk­ontor i Kristiansa­nd, Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo. I mai får også Bodø og Tønsberg egne sentre.

– På landsbasis ble det i fjor gjort felles kontroller i 3 200 virksomhet­er – over dobbelt så mange som året før. 254 kriminelle nettverk er avslørt. Flere har måttet stanse arbeidet, og flere kriminelle er sendt ut av landet. Det viser nettopp at nøkkelen for å lykkes med å bekjempe arbeidsliv­skriminali­tet er tettere samarbeid på tvers av etatene og hyppigere uanmeldte tilsyn, sier Hauglie.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Den nye a-krimgruppa har avdekket lovbrudd hos en rekke bedrifter i Agder i løpet av 2016. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: STEIN J. BJØRGE Den nye a-krimgruppa har avdekket lovbrudd hos en rekke bedrifter i Agder i løpet av 2016. Bildet er tatt i forbindels­e med en annen sak.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) er glad for at useriøse aktører blir tatt.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H) er glad for at useriøse aktører blir tatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway