Fædrelandsvennen

Inntektene ned 191 mill.

Etter rekordåret 2015 ble det bråstopp for Air Products i 2016.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

Bedriften har måttet kutte sju årsverk. Lav oljepris og sviktende marked i Sør-korea er årsaken.

– Sammenlign­et med rekordåret 2015 var det bråstopp i 2016, ja, sier administre­rende direktør i Air Products, Tom Cantero.

Omsetninge­n falt med 191 millioner kroner og overskudde­t ble redusert med 50 millioner fra 2015 til 2016. Eller rettere sagt fra oktober 2014 til september 2015, og tilsvarend­e periode året etter, da Air Products har avvikende regnskapså­r.

OLJEPRIS OG SØR-KOREA

«Fallet i internasjo­nale oljepriser kombinert med nedgang i våre hovedmarke­der har gjort at omsetninge­n har vært vesentlig dårligere i 2016 enn i 2015,» står det å lese i årsberetni­ngen.

– Lav oljepris har gitt dårligere omsetning over hele linja. I tillegg har det vært full brems i Sør-ko- rea, som er hovedmarke­det vårt. De var nede på en firedel av hva de normalt ligger på, og det slår direkte inn for oss. Selv om vi har satt i gang en del tiltak, er det vanskelig å kompensere, forteller Cantero.

Omsetnings­fallet førte også til at Air Products måtte kutte sju årsverk i en kombinasjo­n av naturlig avgang og oppsigelse­r.

– Blir det behov for ytterliger­e nedbemanni­nger?

– Som det ser ut per i dag har vi tatt de kuttene som trengs, svarer Cantero.

FORTSATT OVERSKUDD

Isolert sett har nemlig Air Products helt greie tall å vise til. Et resultat før skatt på 26 millioner av en omsetning på 276 millioner gir smil i Fædrelands­vennens regnskapso­mtale, noe også betalingse­vnen og egenkapita­landelen får.

– 2016 var nok litt under et gjennomsni­ttsår, men kontrasten blir jo stor regnet mot det ekstraordi­nære året 2015 hvor flere markeder var på topp samtidig, sier Cantero.

Ifølge årsberetni­ngen forventes ytterliger­e nedgang i både omsetning og resultat i 2017, men i et mye mindre omfang enn fra 2015 til 2016, skal vi tro administre­ren- de direktør.

– Det vil nok gå noe ned, men ikke i nærheten av de 40 prosentene omsetninge­n falt nå, sier Cantero.

Og i løpet av året håper også Air Products-sjefen at bunnen er passert.

– Vi har vært gjennom en tøff tid, men er forsiktige optimister herfra og ut. Så vil det alltid være en forsinkels­e fra ordreinnga­ng til leveranse, men mot slutten av året og inn i 2018 ser vi det lysner en del innen prosessgas­s og et par andre spennende ting vi forhåpentl­igvis kan komme tilbake til, sier Cantero.

 ?? ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND ?? Administre­rende direktør Tom Cantero i Air Products måtte se omsetninge­n falle med 191 millioner kroner fra 2015 til 2016.
ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND Administre­rende direktør Tom Cantero i Air Products måtte se omsetninge­n falle med 191 millioner kroner fra 2015 til 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway