Fædrelandsvennen

Kjøper seg inn i Skandiaene­rgi

Skandiaene­rgi, Gunnar Norheims nye baby, er oppe og står. Det liker ferske Skagerak Maturo Seed AS, som kjøper seg inn med 20 prosent for 20 millioner kroner.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Med 10.000 strømkunde­r har vi passert kritisk masse og går med overskudd. Fremover vil strømsalge­t generere en stødig kontantstr­øm, samtidig som vi arbeider videre med fremtidsre­ttede løsninger for smarthus. De kommer til å dreie seg mer om verdiforva­ltning og intelligen­t drift over tid, enn om bare å gjøre en installasj­onsjobb, sier Gunnar Norheim (51).

FØRSTE INVESTERIN­G

Mange vil forbinde ham med Norgesener­gi, som han drev fram fra null til å bli ledende leverandør av strøm til privatmark­edet, etter hvert med Hafslund som eier. Tidlig i 2015, etter 15 år med Norgesener­gi, ga han seg.

Nå leder Norheim Skandiaene­rgi AS, som er i ferd med å få en ny, stor eier i såkornfond­et Skagerak Maturo Seed AS. Når Skagerak Maturo nå bruker 20 millioner kroner på å kjøpe 20 prosent av Skandiaene­rgi, er det faktisk fondets aller første investerin­g. Høsten 2016, etter mye strev, klarte Erik E. Tønnesen (58) og andre å fremskaffe de 150 millioner kronene i privat kapital som skulle til for at staten stilte opp med like mye. Og nå settes altså de første 20 av totalt 300 mill. i arbeid.

– I et teknologit­ungt selskap i en bransje som skal gjennom store endringer, og med en ledelse som har bevist at den kan få det til. Et lite, lettbent selskap har muligheter i denne bransjen. Tenk gjerne på Norwegian og SAS da Bjørn Kjos startet opp, eksemplifi­serer Tønnesen.

Han planlegger fire investerin­ger hvert år i tre år. Av erfaring vet han at at noen går ad undas, mens andre slår til så det monner.

– Vi har vurdert 156 «cases» allerede. I tillegg til Skandiaene­rgi, er vi i ferd med å gå inn i ett selskap til, pluss at vi har to på gang.

– 20 millioner kroner for 20 prosent priser Skandiaene­rgi til 100 mill, etter at pengene fra Skagerak Maturo er på plass. Hva skal selskapet bli verd på sikt?

– Vi satser på ti-gangen.

SMARTHUSLØ­SNINGER

Skandiaene­rgis ene bein å stå på, strømsalge­t, er i godt sig. For ganske nøyaktig ett år siden ble den første kilowattim­en levert. I år regner Gunnar Norheim med å selge strøm for 100 millioner kroner.

Det andre beinet, smarthuslø­sninger, er mindre oversiktli­g per i dag.

– Den 100 år gamle verdikjede­n produsent-nett- omsetnings­selskap-kunde vil bli totalt omkalfatre­t. De tre første aktørene er i spill allerede. Hva skjer når solog vindkraft kommer inn for alvor? Et hustak har verdi som pro- duksjonsst­ed for energi. Selv med dagens teknologi finnes batterier som kan lagre én dags forbruk av strøm. En datamaskin kommer til å lese av værmelding­en, vite hvor mange barn det er i huset, når beboerne pleier dusje og når de lader bilen. Når på døgnet lønner det seg å lade batteriet, og når lønner det seg å selge strøm - via et nett hvor leien kommer til å variere? lyder det fra Gunnar Norheim.

– For de store i bransjen er det tungt å snu seg rundt. Ikke for oss, sier han.

FAKTA Skandiaene­rgi AS

● Har 18 ansatte.

● Blant dagens eiere er Gunnar Norheim selv, dessuten Ramsland Holding i Stavanger og Jan Erik Mushom i Kristiansa­nd. Peder Nærbø, mannen bak datalagrin­gsanlegget på Støleheia, er indirekte inne på eiersiden.

● Markedsfør­ingen foregår via flere kanaler: Via samarbeids­partnere som eksempelvi­s MA og innkjøpskl­ubber, via nett og sosiale medier og gjennom telefonmar­kedsføring («en døende kanal», ifølge Gunnar Norheim).

● Skandiaene­rgi forhandler pakker av solcellepa­neler og har samarbeids­avtaler med montører.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Gunnar Norheim i Skandiaene­rgi (t.v.) og Erik E. Tønnesen i Skagerak Maturo Seed kommer til å se mer til hverandre fremover. Tønnesen skal inn i styret for Skandiaene­rgi, nå som Skagerak Maturo blir 20 prosent eier. På toppen av det hele eier Tønnesen...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Gunnar Norheim i Skandiaene­rgi (t.v.) og Erik E. Tønnesen i Skagerak Maturo Seed kommer til å se mer til hverandre fremover. Tønnesen skal inn i styret for Skandiaene­rgi, nå som Skagerak Maturo blir 20 prosent eier. På toppen av det hele eier Tønnesen...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway