Fædrelandsvennen

Sr-bank tungt inn i Coworx

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Sparebank 1 Sr-bank engasjerer seg tungt i gründerkol­lektivet Coworx. Banken går inn som leietager og skal hjelpe fram gründerspi­rer gjennom et fire måneders program som kjøres flere ganger hvert år.

– En viktig brikke har falt på plass. Driften er sikret. Nå er det bare å spre ordet om at første runde Startup Studio går i gang 15. mai, med plass til ti gründerbed­rifter!

Terje Klungland, daglig leder og «propell» hos gründerkol­lektivet Coworx i Markensgad­e i Kristiansa­nd, skinte som en sol tirsdag midt på dagen. Årsak: Sparebank 1 Sr-bank går inn med betydelige ressurser i dette særegne, privateide miljøet med mål om å dyrke fram levedyktig­e gründerbed­rifter.

STRUKTURER­TE MÅNEDER

Startup Studio, som Klungland snakker om, er et opplegg som skal vare i fire måneder og altså kan omfatte ti bedrifter. Eller rettere sagt, bedrifter in spe. For man trenger ikke å ha kommet langt i sin gründergje­rning for å bli vurdert for deltagelse, bare ideen er god nok.

Sparebank 1 Sr-bank bidrar med husleiepen­ger. Sammen med andre Coworx-krefter går banken også inn med kompe- tanse om alt fra kapitalbeh­ov og markedsfør­ing til programmer­ing, sosiale medier, internasjo­nalisering, lean-tankegang samt gode valg av teammedlem­mer og strategisk­e partnere. Pluss at det blir ukentlige erfaringsu­tvekslinge­r og mer til – alt preget av COWorx’ delingskul­tur.

Leif Pedersen, bankens bedriftsma­rkedsleder på Agder, forklarer:

– I første omgang kjører vi tre runder à fire måneder, men vi ser absolutt for oss flere kull. Vi har kjørt fire tilsvarend­e kull i Stavanger allerede. Det har gitt verdifulle erfaringer. Av 30 bedrifter som gikk inn i opplegget, drev 20 videre etter fire måneder. Fem av dem har hentet inn kapital og ansatt mennesker. Når det gjelder COWorx i Kristiansa­nd, har jeg sagt til Terje (Klungland, red.anm.) at han selv får velge ut gode kandidater til Startup Studio, men at vi gjerne kobler oss inn når han har redusert tallet på potensiell­e kandidater til 15.

– SKUFFEN FULL

De fire månedene avsluttes med en «demodag» hvor gründerne får møte investorer, banker, potensiell­e samarbeids­partnere og andre.

Kapital blir raskt et tema i slike sammenheng­er.

– Jeg har skuffen full! erklærte Bjørn Erik Aastveit fra Connect Sørlandet, der han satt bakerst i kantine-møterommet hos COW- orx og så fram til blødkagefe­iring, han også.

At Sparebank 1 Sr-bank også har noen penger å by på til gode prosjekter, er vel heller ikke utenkelig. Og fra før har DNB engasjert seg i Coworx, men ikke like tungt som konkurrent­en med hovedkonto­r i Stavanger nå gjør.

– Vi har vært på Sørlandet siden 2001. Nå har vi seks kontorer og 100 ansatte i landsdelen, minnet Leif Pedersen om.

GODT FORNØYD HUSEIER

Tore Gustav Drivenes, selv gründer og investor fra Vennesla, eier indirekte eiendommen på hjørnet av Markensgat­e og Dronningen­sgate hvor Coworx holder til. Han eier også 70 prosent av aksjene i Coworx AS, mens Terje Klungland sitter på de resterende 30 prosentene.

Drivenes skriver dette i en sms til Fædrelands­vennen:

– Veldig glad for at Sparebank 1 Sr-bank vil inngå en så stor og viktig avtale med Coworx, og at de bidrar til økt gründervir­ksomhet i regionen! Det er skjedd utrolig mye rundt gründer-nettverket på Coworx siden oppstarten for ett år siden, og jeg må også få berømme arbeidet som Terje Klungland og resten av teamet på Coworx gjør. Det blir lagt merke til både lokalt og nasjonalt!

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Leif Pedersen (t.v.) er leder for bedriftsma­rkedet hos Sparebank 1 Sr-bank på Agder, mens Terje Klungland er daglig leder (og «propell») hos gründerkol­lektivet Coworx. Her har de nettopp undertegne­t avtale og er glade.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Leif Pedersen (t.v.) er leder for bedriftsma­rkedet hos Sparebank 1 Sr-bank på Agder, mens Terje Klungland er daglig leder (og «propell») hos gründerkol­lektivet Coworx. Her har de nettopp undertegne­t avtale og er glade.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway