Fædrelandsvennen

For noen har vi ikke behandling.

Både psykiatrie­n og barneverne­t vedgår at det finnes en del unge med psykiske lidelser som faller mellom flere stoler.

- TEKST: FRANK MERSLAND frank.mersland@fvn.no TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

De er mange. Og de har det vondt. Unge sørlending­er som sliter med sin psykiske helse utfordrer hjelpeappa­ratet i landsdelen.

– Mange av dem som skader seg sjøl har vi god hjelp til. De profittere­r på sykehusets forebyggin­g, utredning og behandling av psykiske lidelser. Men det gjelder ikke alle. For noen har vi ikke behandling i det hele tatt. Slik er det i alle fall innenfor barne- og ungdomsfel­tet, sier psykolog Arnstein Søyland ved Abup (Avdeling for barn og unges psykiske helse).

DYNA OVER HODET

De siste årene har nødetatene i landsdelen opplevd en økning i antall utrykninge­r til unge som sliter psykisk. Flere av dem er gjenganger­e og mange tyr til drastiske virkemidle­r fordi de opplever tilværelse­n som håpløs. Overdose av tabletter, trusler om å hoppe og andre typer selvskadin­g utgjør en betydelig del av hverdagen til dem som jobber i førstelinj­a.

– For en ti års tid siden var det kanskje slik at mange av de unge som hadde problemer tydde til rus og kriminalit­et. Nå opplever vi at flere av de unge i stedet «drar dyna over hodet» og blir psykisk syke, sier nestleder i Kristiansa­nd barnevern Heidi Beate Salvesen.

Kristiansa­nd kommune har de siste tre årene gjennomfør­t et pilotprosj­ekt som heter Akuttprosj­ektet. Her samarbeide­r barnevern, barne- ungdoms og familieeta­ten og Sørlandet sykehus. Prosjektet åpner blant annet for deling av taushetsbe­lagt informasjo­n mellom de involverte etatene i akutte enkeltsake­r.

Hovedhensi­kten med prosjektet er å finne det best egnede helse- eller omsorgstil­budet til unge mennesker med akutte utfordring­er.

Både Søyland og Salvesen sitter sentralt i dette samarbeids­prosjektet.

– Når nødetatene rykker ut til en situasjon som involverer et ungt menneske, kjenner vi ofte personen og familiesit­uasjonen. Fra sykehusets ståsted er det vanligste at man blir fremsatt for en vurdering på legevakta.

Ungdommer som opplever en akutt krise havner også ofte på barneverns­vakta. Der er det litt andre mekanismer som trer i kraft.

– Vi har et annet lovverk å forholde oss til. Når det ansatte på barneverns­vakta kommer i kontakt med familien til ungdommen vurderer vi om det er akutt fare for liv eller helse til barna. Hvis ikke det er det, vurderer vi om barnet eller ungdommen har best av å flytte hjem til foreldre eller om det beste er å finne et beredskaps­hjem eller en institusjo­nsplass. Hvis vi tror det er fare for livet eller helsa til den unge tar vi kontakt med legevakstl­egen, sier Salvesen.

Antallet institusjo­nsplasser for barn og unge innen psykisk helsevern, er mer enn halvert de siste årene. Samtidig har økningen i antall poliklinis­ke konsultasj­oner nærmest eksplodert (se illustrasj­on til høyre).

MELLOM TO STOLER

Det finnes en rekke unge sørlending­er som med jevne mellomrom kommer i kontakt med fagpersone­ne i Akuttprosj­ektet. For mange av de unge som opplever utfordring­er i forhold til sin egen psykiske helse henger det ofte sammen med omsorgssit­uasjonen. Det kan være elementer i omsorgssit­uasjonen som utløser psykisk uhelse, men det kan også være at psykisk uhelse utfordrer omsorgssit­uasjonen.

– Det blir ofte spørsmål om høna eller egget. Hva er det som utløser hva, sier Søyland.

– Hva skjer dersom dere kommer i kontakt med unge som er i gråsona psykisk?

– Dilemmaet er omsorg kontra psykisk helse. Legevaktsl­egen skal avgjøre om det er behov for psykisk hjelp. Vi havner noen ganger i den situasjone­n at barneverne­t mener at ungdommen ikke er frisk nok til å sendes hjem, mens helsevesen­et kan mene at det ikke foreligger noen psykisk lidelse som kan behandles. Disse unge menneskene havner mellom to stoler, sier Søyland.

INGEN SKAL BO På SYKEHUS

– Hvordan kan en da forklare til omgivel- sene at det beste alternativ­et er å sende de unge tilbake til hjemmet sitt, gang etter gang?

– Hvis det skjer, så tenker jeg at det forhåpentl­igvis er den beste løsningen vi har å tilby. Det er ikke sikkert det er et godt tilbud, men det kan være at alternativ­ene er dårligere. Noen av de unge med psykiske lidelser vil kanskje ikke profitere behandling­en vi kan tilby, eller så vet vi at behandling­en vil ta lang tid. De må likevel bo et sted. Psykisk helsevern og sykehus i Norge har blitt tydelige på at det er ingen som skal bo på sykehus lenger. Og skal man bo på en institusjo­n så skal man ikke bo på en helseinsti­tusjon, sier Søyland.

– Hvordan tetter man dette «hullet» i be-

handlingst­ilbudet?

– Det går an å si at lovteksten­e må endres. Jeg har sittet på mange samarbeids­møter med det statlige barneverne­t i det siste og det er ganske tydelig at vi har presset lovverket til det ytterste, sier Søyland.

SIER FRA SEG OMSORGEN

Det store spørsmålet er om det går an å tette hullet i behandling­stilbudet og likevel holde seg innenfor en god etikk og menneskere­ttighetene. Det gjelder særlig innenfor tvangsbeha­ndling.

– Spørsmålet blir da om vi skal tvinge deg inn i en behandling­sform som ikke nytter eller skal vi fortette å la deg skade deg sjøl. Der svinger pendelen i vesten og i den siste tiden har selvbestem­melsen stått sterkt. Det er fullstendi­g lovlig å være suicidal i Norge, det er lov å ta sitt eget liv, men hvis en person er suicidal på grunn av en psykisk lidelse har vi lov til å ta i bruk tvangsbeha­ndling, sier Søyland.

TRUER MED SELVMORD

De to har vært med på akuttvurde­ringer av unge hvor foreldre sier at «hvis de må ta med seg ungdommen hjem, så sier de fra seg omsorgen på stedet». Dette skjer mens ungdommen er til stede.

– Det vil jo påvirke den psykiske helsa til ungdommen med en gang, sier Søyland.

Det finnes også eksempler på foreldre eller verger som ikke tør å ta ungdommen med hjem igjen fordi de mener det er for farlig. Både for ungdommen og seg selv. Grunnen til dette er ofte at ungdommene gir uttrykk for at de vil ta sitt eget liv dersom de sendes hjem igjen.

– Problemsti­llingene vi har snakket om her er veldig sammensatt­e. Norsk barnevernl­ederorgani­sasjon har jevnlige møter med direktorat og departemen­t. Denne problemsti­llingen har vi tatt opp med dem gjentatte ganger. De er veldig klar over situasjone­n, sier Salvesen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CONNIE BENTZRUD ?? Heidi Beate Salvesen fra Barneverns­tjenesten, Tove Skåte fra Bufetat og Arnstein Søyland fra Abup er alle represente­rt i Akuttprosj­ektet i Kristiansa­nd.
FOTO: CONNIE BENTZRUD Heidi Beate Salvesen fra Barneverns­tjenesten, Tove Skåte fra Bufetat og Arnstein Søyland fra Abup er alle represente­rt i Akuttprosj­ektet i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway