Fædrelandsvennen

Vi står ofte i et fryktelig dilemma.

Legevaktsl­egene velger ofte å legge inn unge som truer med å ta sitt eget liv. I mange tilfeller er det for å ha ryggen fri, i redsel for at pasienten skal gjennomfør­e truslene.

- CONNIE BENTZRUD OG FRANK MERSLAND

– Legevaktsl­egene står ofte i et fryktelig dilemma, og har ofte behov for ryggdeknin­g, sier Dagfinn Haarr, kommuneove­rlege og overordnet faglig rådgiver for legevakta i Kristiansa­nd. For legene må føle seg sikre på at pasienten ikke gjør alvor av truslene.

– Det er veldig frustreren­de fordi man vet at nesten uansett hva man gjør, så blir det galt. Legger du pasienten inn, så vet vi at det kanskje kan bidra til å øke pasientens sykdomsbil­de. Legger vi ikke inn, så kan det være en sjanse for at pasienten tar livet av seg.

Loven åpner for tvangsinnl­eggelse i psykiatrie­n dersom en person åpenbart er alvorlig psykisk syk. Men Haarr mener den gruppen unge mennesker som skader seg selv eller truer med å ta livet sitt, helt åpenbart trenger noe helt annet.

– Hva er det de trenger?

– Omsorg og relasjon, alle disse pasientene etterlyser gjennom sine handlinger en stabil relasjon. Så hvis vi kan være veldig omhyggelig­e med å prøve å satse på å finne flinke voksne mennesker som kan etablere en stabil relasjon, så hjelper det også. Men, det er ingen «quick fix».

«BARSK» OMSORG

Også Haarr mener det er få muligheter i lovverket som åpner for bruk av tvang overfor barn og unge som ønsker å skade seg selv. Særlig mener han barnevernl­oven burde ha gitt flere muligheter til «barsk omsorg» for eksempel ved å holde barna tilbake når de er mest utsatt.

– Når det gjelder barneverns­tjenesten så mangler vi noe, for der er reglene for tvangsbruk antakelig for snevre til å fange

❞ Vi i kommunen vil ikke, og ønsker ikke å ha tvangsmidl­er, og det er jo hovedregel­en. Men så er jo spørsmålet, kan man løse dette på en eller annen fornuftig måte?

opp denne typen atferd og pasienter. Det burde vært mulig for barneverns­tjenesten å gi denne «barske omsorgen», men de må en hjemmel for det. Og her er det fryktelig strengt. Hvis en sånn sak kommer for fylkesnemn­da, og de sier «nei, denne tvangsbruk­en var ikke innenfor loven», så skal det ikke utøves tvangsbruk. Det har vi opplevd i mange saker at da sitter barneverne­t og er egentlig maktstjåle­t når de prøver å skjerme en ungdom mot seg selv.

– Vi i kommunen vil ikke, og ønsker ikke å ha tvangsmidl­er, og det er jo hovedregel­en. Men så er jo spørsmålet, kan man løse dette på en eller annen fornuftig måte? Jeg har ikke løsningen, og hadde det vært en så hadde noen funnet den for lenge siden. – Hvem skal finne den?

– Dette er et politisk spørsmål, så hvis barneminis­teren kan komme på banen, sette seg grundig inn i noen enkeltsake­r, og se om det er mulig å justere lovverket litt, så hadde det vært veldig fint.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway