Fædrelandsvennen

Nøtt i øst

Først var det høyblokker i Kvadrature­n. Så kom forslaget om en middels stor by rundt Korsvikfjo­rden. Skulle vi heller snakke om problemet?

-

Kristiansa­nd vokser seg større, med eller uten tilfang av avviklings­modne nabokommun­er. Derfor er det behov for å planlegge og bebygge nye områder og å omdisponer­e eksisteren­de arealer. Og planene er mange. Både i høyden og bredden tenkes det dristig og stort. Over det hele hviler klimabudet. Vi skal bo tettere og reise mindre. Staten passer på med pisk og gulerøtter gjennom en bymiljøavt­ale som visstnok skal forsterkes til en byutviklin­gsavtale, hva den måtte bære med seg.

Men det går så som så, særlig på Kristiansa­nds østflanke. Som en siste synd før alvoret tok plass, tillot byens politikere seg å gå for Hamrevann-utbygginge­n. Med den ble det aldri forfattede mottoet for utviklinge­n av byens øst-akse enda en gang bekreftet: Fremad i alle retninger.

For slik har denne delen av Kristiansa­nd blitt bygget ut i spredt orden: Felt for felt langs kystveien til Tømmerstø, i bolker fra Hånes over heia mot Hamresande­n, og endelig med et av Nordens mest omtalte nærings- og handelsomr­åder i Sørlandspa­rken, nå etter hvert med boligstøtt­e fra Lauvåsen og Hamrevann.

Mens det i vest er lett å se et urbant tyngdepunk­t utvikle seg der Vågsbygdve­ien krysser aksen Lumber-vågsbygd senter, er noe tilsvarend­e bare teoretisk mulig i øst. Vel løper alle veiene i øst sammen ved linjen Rona-timenes, men tidligere forsøk fra kommunepla­nleggere og politikere på å peke på dette området som sentralaks­en i en ny bydel har aldri vunnet gehør. Du skal være godt kjent i området for å finne tilløpet til et slikt senter gjemt bak noe krattskog oppe på en hylle inn mot Strømmevei­en. Strømme senter finnes faktisk. D ermed ble også muligheten­e til å legge et bydelssent­er der det ut-

Som svar på klimautfor­dringene er dette dessverre skivebom.

fra effektivit­ets- og miljøhensy­n burde ligge, nemlig i Rona, skuslet bort. I en tid der transporta­rbeidet skal stabiliser­es, og helst reduseres, ville en slik løsning ha vært fremtidsre­ttet. Hadde kommunen tidlig nok også tatt grep om området rundt kanalen inn mot Drangsvann­ene, og dermed tvunget fram en annen løsning for E18 enn den nåværende brua, kunne dette ha blitt et tjenlig kollektivk­nutepunkt og et levende og flott byområde rundt et spennende vannspeil. N å er det i stedet fritt fram for nye ideer. En av dem er lansert av arkitektfi­rmaet Trollvegg, som ønsker å utvikle et nytt urbant tyngdepunk­t rundt Korsvik. Det er mye godt å si om den ideen. Den bringer bebyggelse­n ned til sjøen igjen, strandsone­stalinisme­ns tid er tydeligvis omme, og den rydder også opp i et område med tilløp til bypreg uten fast form.

Men som svar på klimautfor­dringene er dette dessverre skivebom. Å bygge en ny by, som skal ha senterfunk­sjoner for Kristiansa­nd øst, så langt fra senterlinj­en langs E18 vil skape en masse ekstra transporta­rbeid inn mot de allerede utbygde områdene lenger inn i bydelen. Klimaeffek­ten vil antakelig bli negativ, og kampen mellom tyngdepunk­tene i øst verre enn før. Det er selvfølgel­ig hyggelig å tenke på at beboerne av den nye byen kunne ta båten inn til Kvadrature­n, dersom det var dit de skulle, men det er ikke slik vi løser de store utfordring­ene. I Arendal, Kristiansu­nd og Stockholm putrer båter over sund og fjorder mellom bydelene, og i Oslo bringer båten pendlere til og fra Nesoddland­et i sør. Men ingen av disse tiltakene løser sto- re strukturel­le utfordring­er. F or det er det Kristiansa­nd står overfor, hvordan få orden i mangfoldet på østflanken. Da er ikke båt og en moderne mega-uthavn løsningen. Dagens transportå­rer følger landjorden, og videre bebyggelse­sløsninger må i hovedsak støtte disse. Det vil neppe heller settes opp båt for å hjelpe de mange tusen som daglig skal på jobb i og rundt Sørlandspa­rken, eller annensteds utenfor Kvadrature­n. Korsvikbye­n har etter hva jeg leser vakt begeistrin­g blant flere av Kristiansa­nds politikere. De må gjerne holde på den gode stemningen. Det kan bli fint nok med litt mer bybebyggel­se i strandsone­n, men nøtta i øst må knekkes på annet vis enn ved å sette seg på trammen i Korsvik og myse mot påskesol og forførende arkitektsk­isser.

 ?? FOTO: ANDERS MARTINSEN ?? Planene er mange. Både i høyden og bredden tenkes det dristig og stort. Over det hele hviler klimabudet, skriver Knudsen. Bildet viser Kristiansa­nd.
FOTO: ANDERS MARTINSEN Planene er mange. Både i høyden og bredden tenkes det dristig og stort. Over det hele hviler klimabudet, skriver Knudsen. Bildet viser Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway