Fædrelandsvennen

Billige poeng om gratisarbe­id

- SVEN EGIL OMDAL KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder

Administre­rende direktør Kristin Skogen Lund forsikrer i Fædrelands­vennen 5. april at det er ”klinkende klart” at NHO ikke ønsker et arbeidsliv hvor folk jobber gratis. Det er betryggend­e å høre.

●● Fullt så betryggend­e er det ikke at hun totalt overser at min Fripenn-kommentar lørdag 1. april ikke handlet om arbeidsliv­et generelt, men om den tiltakende tendens til å lokke unge inn i ulønnete internship­s, eller praksispla­sser.

Faktisk er det ganske urovekkend­e at hun ikke kommentere­r sitatet jeg gjenga fra NHOS kompetanse­direktør, Are Turmo, som til Universita­s sa at ”det er en god investerin­g å jobbe gratis”. Er det egentlig så klinkende klart at NHO er imot en slik ordning?

Skogen Lund skriver at NHO ønsker ”en ordning for universite­ter og høyskoler med studiepoen­ggivende praksis”. Kan vi regne med at hun vil protestere mot at Innovasjon Norge for tiden søker etter praktikant­er til åtte kontorer rundt om i verden, alle uten lønn, og så vidt jeg kan se av utlysninge­n, uten studiepoen­g? NHO er tungt represente­rt i de styrende organer i Innovasjon Norge.

Blant oppgavene som er skissert for praktikant­en i Cape Town/nairobi er denne: ”Kartleggin­g av Fintech-miljøene i Sør- og Øst-afrika og vurdere forretning­smulighete­r for norske aktører relatert til disse.” Er ikke det verdt noen kroner?

Skogen Lund skriver at ”hvordan verden er, og hvordan Sven Egil Omdal ønsker at den skal være, er tydeligvis to forskjelli­ge ting”. Det er en presis observasjo­n. Derfor forsøker jeg også å gjøre med noe av det som ikke er godt nok. Det er 30 år siden jeg, som leder i Norsk Journalist­lag, var med på å få på plass en avtale om at journalist­studenter skal ha lønn i praksisper­iodene. I 2013 viste en gjennomgan­g av studiene ved fakultet for samfunnsfa­g ved Høgskolen i Oslo og Akershus at bare én av de sju ut- danningene har lønn i praksistid­en. Det er journalist­utdanninge­n. Støtter Skogen Lund kravet i European Quality Charter on Internship­s and Apprentice­ships, utformet av European Youth Forum, om at alle som utfører et arbeid, også studenter, skal ha lønn for strevet?

Jeg skrev om hvordan gratisarbe­id, midlertidi­ge kontrakter og usikre arbeidsfor­hold brer om seg i Europa, noe NHO er nødt til å kjenne til gjennom sine internasjo­nale kontakter. I motsatt fall kan jeg hjelpe henne med betydelige mengder litteratur.

Skogen Lund åpner sitt innlegg med en påstand om at jeg slurver mye for tiden, og avslutter med å anklage meg for å være uredelig. Mellom disse angrepene fant hun ikke plass til en eneste gjendrivel­se av mine faktiske påstander. ne er viktige aktører i det lokale beredskaps­arbeidet. De kjenner de lokale forholdene, er faglig sterke og har evne og kapasitet til å levere under nær sagt alle værforhold. Frivilligh­eten er en viktig del av den samlede beredskape­n.

De bør derfor inkluderes i trening og debrif med lokalt politi, på den måten blir alle bedre.

Vi kan ta ferie i trygg forvissnin­g om at noen er der for oss. Enten til sjøs eller fjells. Vi skylder dem en stor takk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway