Fædrelandsvennen

Skal man kunne kjøre så fort man vil i skjærgårde­n?

- HELGE QUIDDING TORHILD AUSTAD, Ose

Det kan ikke aksepteres at loven om vannscoote­rkjøring oppheves uten at det settes inn andre tiltak som forbyr den uvettige fartsgalsk­apen som pågår i skjærgårde­n.

●● Det holder ikke bare å henvise til at kommunene selv kan velge hva de vil gjøre.

De eksisteren­de lover om ferdsel til sjøs ble laget i en helt annen tid, da fritidsbåt­er hadde en svært lav hastighet. Det som ble betegnet som snekkefart var omkring 7-10 knop, og på samme tid var normalhast­ighet for nyttefartø­yer i området 15 knop. Hastighet for nyttefartø­yer knyttet til varetransp­ort er i dag ikke vesentlig høyere enn før, mens den for passasjerf­erger har økt en god del. For fritidsbåt­er derimot, er endringen radikal – fra snekkefart i gamle dager opp til 30 knop for store familiebåt­er, og det reklameres for salg av store rib’er med topphastig­het på 60-100 knop – og det samme for vannscoote­re. Vi snakker da altså om maksimalha­stigheter på over 150 km/t - noe man ikke engang har lov til å kjøre med bil på motorvei!

Selv om man ser bort fra topphastig­het, er det ikke uvanlig å se denne type fartøyer tett på land i hastighete­r på opp mot 50 knop (90 km/t).

Å sammenlign­e vannscoote­r med andre lystfartøy­er kan ha noe for seg, men da må det settes inn generelle tiltak mot uvettig høy hastighet.

Med en frislipp av loven slik regjeringe­n ønsker det, risikere vi at fartøyer kan kjøre i nærmest ubegrenset hastighet inntil 50 meter fra land, og det kan da ikke være meningen!

For noen år siden forsøkte man å innføre en lov om fartsbegre­nsninger innenskjær­s, men den gang laget man et så rigid lovverk at det hindret nyttetrafi­kken, og loven ble trukket tilbake. Det man nå bør gjøre er å sette fartsbegre­nsninger til sjøs som tar utgangspun­kt i nettopp nyttetrafi­kken.

Et slik forslag kan være at det etableres en generell fartsgrens­e for indre farvann, med lokale tilpasning­er knyttet til nyttetrafi­kk. Hastighete­n kan (eksempelvi­s) settes til 15 knop i en minimum avstand av 100 meter fra land, holmer og skjær og 5 knop innenfor 100 meter. Det etableres egne leder for ferge og nyttetrafi­kk, som merkes i kart og publikasjo­ner med hastighet tilpasses lokale bestemmels­er. Der det er behov for lavere fartsgrens­er enn den generelle grensen, merkes dette med skilt.

Problemet løst! no inn i påskehøgti­da og kryssar fingrane for at Ose heller ikkje i år blir eit tal på ulykkestat­istikken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway