Fædrelandsvennen

Mindre bussmodell­er?

- SVEIN GITLESTAD

I et innlegg 29.03 skriver Øyvind Hvalen om de observasjo­ner han har gjort, og som er helt åpenbare for dem som legger merke til slikt:

●● Det går mange store busser med ytterst få passasjere­r utenom rushtiden til alle bydeler, der mindre bussmodell­er hadde vært riktigere i et økonomisk og miljømessi­g perspektiv. Så hvorfor gjør ikke buss-selskapene noe med det? Flyselskap­ene er dyktige til å tilpasse flytypen til trafikkgru­nnlaget - de er opptatt av setebelegg og økonomi. Bussselska­pene har tydeligvis mye å lære. Kanskje stilles det feil krav til denne subsidiert­e næringen?

Det er for tiden stort fokus på kollektivt­ransporten i Kristiansa­nd. Nye grep planlegges for å bedre bussenes fremkommel­ighet slik at de blir mer attraktive å benytte. Siden Kvadrature­ns gater ikke ble planlagt for dagens store busser, så blir jo spørsmålet om det ikke er bedre å tilpasse bussene til gatene. Alle ruter går jo via sentrum, og svingene er så problemati­ske at bussene kommer over i andre kjørebaner. Byens bredeste gate, Festningsg­ata, ble i sin tid sterkt utvidet for nettopp å ta unna økende trafikk. I dag har man prestert å snevre den inn med den nye nedkjørsel­en til torvparker­ingen. Dette kunne blitt en hovedåre for bussene med sin sentrale plassering.

Nylig fikk vi demonstrer­t små selvgående busser i Kristiansa­nd som egner seg ypperlig i trange bygater, eksempelvi­s som ringbuss i Kvadrature­n. Et framtidssc­enario, riktignok. Men det finnes mange mindre bussmodell­er som kunne tas i bruk på ordinære ruter i dag, med hyppigere avganger og noen flere busser i rushtiden.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway