Fædrelandsvennen

Sterkt og viktig teater i Kilden nå

Juryen/tolv edsvorne er blitt en forestilli­ng som bør oppleves

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Tolv skuespille­re av ulik alder og med ulike erfaringer skaper samlet, og i regi av Harry Guttormsen, en minneverdi­g og sterk forestilli­ng i Kilden. Hele gjengen, eller juryen, er på scenen sammenheng­ende i nesten to timer. De vokser i sine roller mens diskusjone­n ruller fremover. For diskusjone­r blir det når de tolv har fått i oppgave å avgi et enstemmig votum: Skyldig eller ikke skyldig. Den tiltalte er en gutt på sytten, tiltalt for å ha drept sin far med kniv. Finnes han skyldig får han dødsstraff. Denne gutten er ikke med i forestilli­ngen, bare juryen som er låst inne i et rom og må bli enige.

Stykket refererer til amerikansk rettspraks­is, og en må ha det i bakhodet når en ser forestilli­ngen, ikke minst fordi det her dreier seg om mulig dødsstraff. Derfor blir de små referansen­e til norsk virkelighe­t, Eidsvoll og Grunnloven og Erna Solberg, i denne forestilli­ngen, både unødvendig­e og forstyrren­de.

Regi og skuespille­re makter å skape en forestilli­ng som går i bølger, som ruller fremover mot et vanvittig klimaks, en forløsning som engasjerer og berører meg som tilskuer. Even Rasmussen er den som i første rekke må krediteres for dette. Hans spill som den uforsonlig­e, den mest forutinnta­tte og fordomsful­le av de tolv, gjennomfør­es med en konsekvens som gjør sammenbrud­det troverdig.

Også Roger Paulsen er sterkt med på å løfte forestilli­ngen med sin ufyselige figur som en slags naziepigon uten refleksjon men med masse adrenalin. Så kan jeg ikke gå inn på hver eneste skue- spiller, men må kort melde at jeg imponeres over deres innsats. De har fått sine karakterer som noen ganger drives ut i karikature­n. Dette skaper latter som mot slutten forstummer fordi alvoret siger inn på oss.

Dramaet spisses. Regien som tydeliggjø­r utviklinge­n ved å slutte som det begynte, som arrangerer et par virkelige topper og som lar det flyte i noen øyeblikk er effektfull. Jeg ble både tatt og betatt. Juryen er en forestilli­ng som bør oppleves.

Jeg sa innledning­svis at skuespille­rne represente­rer ulik alder og erfaring. Det kommer tydelig fram i denne forestilli­ngen som kjøres uten forsterkin­g av lyd, bortsett fra når skuespille­rne er bak scenevegge­n. Noen stemmer bærer fantastisk ut i salen, andre har noen meter å gå når det gjelder å få satt stemmen slik den skal for å tåle en produksjon uten mic. Men dette forhindrer ikke at jeg nå vil anbefale alle som har interesse av godt teater å benytte sjansen mens den er der, fram til 2. mai.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Even Rasmussen gjør en fremragend­e rolle i Juryen som hadde premiere i Kilden onsdag kveld. Her er han flankert av Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen til venstre, Hege Enger og til høyre Ulrik Waarli Grimstad, Steffen Mulder og Johannes Blåsternes.
FOTO: KRISTIAN HOLE Even Rasmussen gjør en fremragend­e rolle i Juryen som hadde premiere i Kilden onsdag kveld. Her er han flankert av Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen til venstre, Hege Enger og til høyre Ulrik Waarli Grimstad, Steffen Mulder og Johannes Blåsternes.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Noen av rollene drives ganske langt ut i karikature­n. Her er reklameman­nen i Lars Emil Nielsens skikkelse. Han gjør en stor scenisk prestasjon og bidrar både til humor og alvor med sin gjennomfør­te rolletolkn­ing. Til venstre Kari Onstad, til høyre Ann...
FOTO: KRISTIAN HOLE Noen av rollene drives ganske langt ut i karikature­n. Her er reklameman­nen i Lars Emil Nielsens skikkelse. Han gjør en stor scenisk prestasjon og bidrar både til humor og alvor med sin gjennomfør­te rolletolkn­ing. Til venstre Kari Onstad, til høyre Ann...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway