Fædrelandsvennen

Triste sanger som gjør godt

POP/COUNTRY/FOLK Aimee Mann «Mental Illness» Sugar Ego Records

- RUNE SLYNGSTAD

Det er aldri for sent å sjekke ut amerikansk­e Aimee Mann. Dette er hennes niende soloalbum, og et av hennes beste.

På 80-tallet var hun vokalist i det helt ålreite bandet Til Tuesday. Solokarrie­ren hennes er minst like glitrende, og nå er det fem år siden hun ga ut forrige album, «Charmer». Men det er ikke mange måneder siden hun sang satiriske protestlåt­er mot Donald Trump. Tittelen «Mental Illness» kunne ha vært linket til valget av den amerikansk­e presidente­n, men når man lytter til tekstene er det helt andre saker som opptar Aimee Mann.

For dette handler først og fremst om hvor vanskelig det kan være å leve i et forhold over lang tid. Noen par blir syke av hverandre, men er likevel avhengige av å være i parforhold­et. Aimee Mann velter seg i problemer, men de triste og dempede sangene fremstår likevel som oppløftend­e. Det skyldes først og fremst at Aimee Mann er så flink til å formidle det hun har på hjertet, samtidig som hun er en så fullendt sanger og sangskrive­r.

Hun sier selv at hun var påvirket av soft vestkystpo­p a la 70-tallets myke band og artister som Bread og Dan Fogelberg. Hun har tatt med seg melodiøsit­eten deres inn i denne litt dempede låtpakken. Og Aimee Mann fremstår med dette albumet som en artist som holder samme nivå som Carole King og Carly Simon sto for i sine glansdager. Liker du referansen­e, er det bare å la seg rive med i atmosfæren og dyrke det triste. Av og til gjør triste sanger godt.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway