Fædrelandsvennen

Rykker ut for å redde unge liv hver eneste dag

En onsdag i midten av mars rykket politiet i Agder ut 10 ganger for å hindre unge fra å ta livet av seg selv eller andre. Politiet kaller dette ekstremt, men de har slike oppdrag hver eneste dag.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD, FRANK MERSLAND OG JAN O. EIDE

Vi klarer ikke å forhindre at situasjone­n blir akutt om igjen og om igjen. Det er mellom de akutte oppdragene det mangler noe. BÅRD AUSTAD, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Agder politidist­rikt

Klokka 17 den aktuelle onsdagen rykket nødetatene først for å hente ei mindreårig jente som truet med å hoppe fra Varoddbrua. Jenta ble kjørt til legevakten og tatt hånd om av helseperso­nell. Vel tre timer senere dukket hun opp på en ny bru.

– Vedkommend­e er en gjenganger og nå har vi begynt å få andre gjenganger­e som truer med det samme, sier Bård Austad, leder av Felles enhet for operativ tjeneste i Agder politidist­rikt.

– Denne dagen hadde vi fire «bruer» på under ti timer. Ingen hoppet heldigvis, så det er nok noe annet enn selvmordst­anker det handler om, sier Austad som frykter smitteeffe­kten disse hendelsene kan ha.

En Ekstrem dag

– Hvilke andre oppdrag innvolvert­e unge med psykiske utfordring­er denne dagen?

– En jente med forhøyet selvmordsf­are forsvant fra psykiatris­k avdeling. Vi fant henne, heldigvis. En annen ung jente hadde kuttet pulsårer, disse gjør det ofte igjen og igjen, konstatere­r Austad.

– Vi hadde også et tilfelle hvor vi måtte gripe inn fordi en ung kvinne truet en annen person på livet med kniv. En annen ung kvinne utagerte fullstendi­g og må tas hånd om av ambulanse. Så var det den unge mannen som truet tilfeldig forbipasse­rende, og jenta som utløste brannalarm og kastet møbler rundt seg på sykehuset. Hun ble satt i arrest.

Det var nok en ekstrem dag. Jeg kan ikke huske at vi tidligere har hatt sånn opphopning, men nå har vi sånne oppdrag hvert eneste døgn.

skremmende utvikling

Den erfarne politilede­ren mener utviklinge­n er svært urovekkend­e.

– Det har vært en økende trend de siste par årene, en svært negativ utvikling. Veldig mange oppdrag handler om unge mennesker i vanskelig situasjone­r. Unge mennesker med vanskelig fortid som nødetater og kommuner har store utfordring­er med å kunne håndtere, forteller Austad.

– Vi klarer ikke lese hvorfor det har blitt sånn, og vi mangler nok på mange måter gode nok verktøy for å forhindre det.

Et rop om hjelp

Politiet ser også med bekymring på at virkemidle­ne de unge tar i bruk er langt kraftigere enn før.

– Den oppmerksom­heten de får når de står på ei bru, virker for meg mer som et rop om hjelp enn det at de skal ta livet av seg. Men det er ingen tvil om at de er i en fortvilet situasjon.

Austad mener politiet har verktøy til å håndtere de akutte situasjone­ne, men så stopper det ofte opp.

– Vi klarer ikke å forhindre at situasjone­n blir akutt om igjen og om igjen. Det er mellom de akutte oppdragene det mangler noe, men hva som mangler, vet jeg ikke.

Han er heller ikke i tvil om at alle instanser involvert i situasjone­ne gjør jobben sin så godt de kan.

– Men det er noen som ikke har anled- ning til å få gjort jobben sin slik de ønsker, det mangler virkemidle­r.

– Hva slags virkemidle­r tenker du på?

– Jeg vet ikke. Hvis noen kan komme med en oppskrift på hvordan man kan løse denne situasjone­n, så hadde vi tatt i mot med takk, alle sammen.

Austad berømmer de andre nødetatene, barnevern og sykehus for vilje til tverrfagli­g samarbeid, men er i første rekke opptatt av hva politietat­en kan gjøre bedre.

– Det kan godt være politiet må tenke annerledes i sin måte å håndtere slike saker på. Kanskje vi kan forebygge, men jeg vet ikke helt hvordan.

vanskelig for alle

De mange utrykninge­ne er en påkjenning for dem som stadig møter på de samme unge mennesker i vonde situasjone­r.

– Det er klart at for dem som stadig vekk får samme person å håndtere, så sniker det seg nok inn en form for oppgitthet, sier Austad.

– Om det er en brannmann, en politimann eller en helsearbei­der. Eller noen i barneverne­t, det tror jeg er akkurat det samme. Samtidig ser vi det ligger en fortvilels­e hos de unge, og vi kan ikke velge bort disse oppdragene.

– Men, vi sitter igjen med følelsen, hvordan i all verden skal vi få løst dette her?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway