Fædrelandsvennen

Vel verd å minnes

-

Aasmund Olavsson Vinje (1818-70) var lærer i Mandal i fire år.

●● Det forteller Norsk Årbok 1925, og er hovedkilde til følgende skriv.

Aasmund Olsen var godt kvalifiser­t for lærerstill­ingen i heimbygda

Vinje, men husmannssø­nnen hadde blitt forbigått. Så det var en seier å få timelærerp­osten ved Borgerskol­en i Mandal! Stillingen sto utlyst i Christians­ands Stiftsavis og i Morgenblad­et, og skulle tiltredes 1. mars 1844. Reisa fra Vinje til Mandal gikk på ski over veiløse fjellvidde­r og nedover Setesdalen. Via den gamle bispeveien til Valle, og bygdeveien til Hægeland og Øvrebø. Så over Songdalen og Søgne til Halså sokn. Der overnattet han på garden Berge, og der møtte han Søren Jaabæk fra Holum. Dagen etter kom Vinje til Mandal og Borgerskol­en i Store Elvegade.

Det var velstående borgere som sendte barna sine til Borgerskol­en. Standsfors­kjellen var stor, men Vinje kom godt overens både med elever, foreldre og kolleger. Han fikk innpass i Mandals finere kretser som privatlære­r, og deltaker i selskapsli­vet. Et par tiår etter, skrev Vinje en fortelling, Elsk og Giftarmaal. Her bruker han sine observasjo­ner av fiffen i Mandal, og driver gjøn med de fine folka som var så fine at de glemte sitt eget morsmål når de møttes til Assamblé eller Soiré i byens salonger. Klasseskil­le var også temaet i et innlegg Vinje hadde i lokalavise­n Lister og Mandals Amtstidend­e i 1846. Der oppfordrer han Handverker­standen til å danne en selskaps/ leseklubb for middelklas­sen.

Det var altså som debattant i lokalavise­n i Mandal at Vinje begynte å ytre seg offentlig. Men det var til Morgenblad­et han sendte innlegget som satte punktum for hans lærerkarri­ere i Mandal.

Han kritiserte ei bok med kristelige fortelling­er til bruk i skolen, som var anbefalt av Evjepreste­n Knutzen og Christians­andsbispen von der Lippe. Innlegget var undertegne­t med en W. Av den grunn falt mistanken på prost Nicolai Wergeland. Men da det ble kjent at det var Vinje som sto bak W-en og talte geistlighe­ten midt imot, ble det rabalder i Mandal. Biskopen glemte at han tidligere hadde rost Vinje og antydet en klokkersti­lling.

Og beleilig nok - elevtallet og økonomien ved Borgerskol­en var slik at skolestyre­t vedtok å nedlegge timelærerp­osten.

At han hadde mistet lærerstill­ingen i Mandal var det beste som hadde hendt ham - en mann som tenkte sjøl og vågde å si hva han mente, passet ikke der, skrev Vinje senere. Men han beskrev også tida i Mandal som god og verdifull.

For i Mandal hadde han samlet kunnskap for livet. Og fått et

grunnlegge­nde syn på verden. Oppmuntret av stortingsm­ann Jaabæk hadde han vært innom politikken også, og var utsending til valgmøtet på tingstedet Vigeland i 1847.

Det var forøvrig der forfattern­avnet A. O. Vinje dukket opp for første gang. Det var jo dikter og journalist han skulle bli.

Og vel verdt å minnes: Det begynte faktisk i Mandal. INGER-DORDI ØSTMOE, Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway