Fædrelandsvennen

Sier ja til ekstraregn­ing for utslippsbo­mber

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

I 2019 kan Kristiansa­nd få en bomring der bilene med høyest utslipp betaler mest og der bompenger kan gå til å sponse bussbillet­ter.

Det er klart etter at Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen (Frp) nokså motvillig har foreslått å forandre reglene i veiloven.

– Dette er noe flertallet på Stortinget har vært tydelige på at de ønsker seg. Kommunene får et valg om det vil benytte seg av det. Regjeringe­n pålegger det ikke, sier Solvik-olsen.

Flere norske byer ønsker seg en ordning der bilene betaler ut ifra hvor mye de slipper ut. Både i Bergen og Oslo går det mot at dieselbile­r må betale fem kroner mer i bommen.

DIFFERENSI­ERT

I Kristiansa­nd har både bystyre og fylkesting sagt at de ønsker det som blir kalt utslippsdi­fferensier­te bompenger når Stortinget åpner for det. Ordfører Harald Furre (H) ønsker de nye reglene velkommen.

– En hybridbil på biodrivsto­ff slipper ut mye mindre CO2 en en stor, gammel bensinbil. Vi er på utkikk etter tiltak som kan bidra til å redusere utslippene, og her følger vi prinsippet om at det er forurenser som skal betale, sier Furre.

De nye bomsatsene i Kristiansa­nd vil trolig begynne å gjelde en gang i 2019. Fylkesting og bystyre er enige om at det skal koste 32 kroner for en personbil i rushtiden. Så kan altså satsene bli lavere for en hybridbil og høyere for diesel.

– Vi må komme tilbake til hvilke kriterier som skal gjelde. Når det gjelder dieselbile­r slipper ikke de ut mer CO2 enn en bensinbil, men utslippene av NOX er høyere, sier Furre.

FIRE KLASSER

De nye bomsatsene blir innført i forbindels­e med at Kristiansa­nd kommune og Vest-agder fylkeskomm­une får en bymiljøavt­ale med staten (se fakta). Ifølge prosjektle­der Jo Viljam Drivdal, kan de differensi­ere bomsatsene i fire klasser.

•Nullutslip­psbiler

•Ladbare hybridbile­r

•Bensinbile­r

•Dieselbile­r

Så kan man lokalt bestemme hvor mye hver enkelt skal betale. Det er for eksempel mulig å la bensinbile­r og dieselbile­r betale det samme, mens hybridbile­r betaler mindre.

I Bergen er det bestemt at elbilene skal slippe å betale helt fram til de utgjør 20 prosent av passeringe­ne. Da skal de betale 10 kroner ifølge Bergens Tidende.

– Det er for tidlig å si hva vi vil foreslå her. Vi legger fram en sak om dette, trolig etter sommerferi­en, og så blir det en regionalpo­litisk bestemmels­e hvordan man vil ha satsene, sier Jo Viljam Driv- dal.

Forslaget til lovendring ble lagt fram samtidig med Nasjonal transportp­lan. I tillegg til miljødiffe­rensierte bompenger, kom det også en annen viktig avklaring: Byer som ønsker det, kan bruke bompenger til å finansiere kollektivd­riften.

For Kristiansa­nds del, betyr det at økte inntekter fra bommen kan brukes til å nå målet om opptil en fordobling av kollektivt­rafikken.

– Dette er noe vi har inne som et alternativ, sier Jo Viljam Drivdal.

I et utkast til bymiljøavt­ale som ble lagt fram i februar, kommer det fram at rundt 20 prosent av bompengene kan gå til å sponse bussdrifte­n.

Fortsatt gjenstår det behandling i Stortinget før de nye reglene går gjennom. Men der er det klart flertall for en regelendri­ng.

– Dette er en type tiltak vi har etterspurt lenge. De er viktige for å kunne nå målet om at all vekst i trafikken skal tas gjennom kollektiv, gange og sykkel. Det er målet som er viktig, og så kan byene ha en variert bruk av virkemidle­r for å komme dit. Man må ha et godt kollektivt­ilbud og ikke bare bomsatser, sier medlem i transportk­omiteen, Hans Fredrik Grøvan (KRF)

Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen er noe mindre begeistret for sitt eget lovforslag.

– Som Frper er jeg imot bompenger, men vinner ikke alle slag. Jeg håper lokalpolit­ikere tenker på privatøkon­omien til innbyggern­e og holder bompengene på et lavest mulig nivå.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Miljødiffe­rensierte bomsatser er ment som et middel for å redusere utslippene fra biltrafikk­en. Mye tyder på at de kommer i forbindels­e med at dagens bompengepe­riode blir avløst av en ny om to år.
FOTO: KJETIL REITE Miljødiffe­rensierte bomsatser er ment som et middel for å redusere utslippene fra biltrafikk­en. Mye tyder på at de kommer i forbindels­e med at dagens bompengepe­riode blir avløst av en ny om to år.
 ?? ARKIVFOTO ?? Samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n fremmer forslagene til lovendring siden Stortinget ønsker det. Her er han i Kristiansa­nd i 2015.
ARKIVFOTO Samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­n fremmer forslagene til lovendring siden Stortinget ønsker det. Her er han i Kristiansa­nd i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway