Fædrelandsvennen

Du føler deg snytt

- EVA MYKLEBUST

KRIM «Kjemikeren»

Stephenie Meyer Gyldendal rer ikke. De rolige partiene blir preget av for mye tanker og pjatt, mens actionscen­ene går for fort. Resultatet er en manglende driv som kjennetegn­er en god pageturner.

I tillegg føler du deg egentlig litt snytt når du kommer til slutten. Var det virkelig ikke mer til historien enn dette? Det virker som om Meyer har tenkt ut et vagt plott som kun eksisterer for å fylle en rekke actionsekv­enser. I seg selv er det flere originale og artige ideer her, men Meyer lykkes ikke helt når hun syr dette sammen. Selv om vi blir godt kjent med de ulike sidene ved Alex, føles det som om deler av historien som forklarer hvorfor hun jaktes på mangler.

Dette er en krim som vil underholde deg, men som mangler dybde og mer sømløse overganger for at den skal bli en av dem du husker og anbefaler videre.

Fansen som håper på mer Meyermagi bør heller lese «Twilight» om igjen. Svenske Arne Dahl (54) heiter eigentleg Jan Arnald, og har skrive ei rekke bøker både med det verkelege namnet sitt – og pseudonyme­t. «Utmarker» er starten på ein ny krimserie med Sam Berger og Molly Blom som dei sentrale etterforsk­arane.

I utgangspun­ktet er ikkje plottet spesielt originalt, men forfattare­n har på oppfinnsam­t vis bygt det ut slik at det blir opplevd av lesaren som svært overraskan­de. Det er jakta på ein serie-drapsmann – eller kanskje kvinne – det handlar om. Litt etter litt hamnar både Blom og Berger i søkelyset på ein svært krevjande måte. Akkurat korleis og kvifor skal eg teie med.

Ikkje overraskan­de kanskje, men likevel, leitinga etter motivet til massemorda­ren greier forfattare­n å gjere mykje ut av: galskap? sadisme? seksualite­t? Hemn? I det svenske Säpo (sikkerheit­spolitiet) er det ikkje alle som meiner at slikt som menneskere­ttar betyr noko særleg.

Molly Blom er Säpo-agent, med full-

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway