Fædrelandsvennen

Aktuell – mangler driv

- Tove Alsterdal. Oversatt av Egil Halmøy Kagge EVA MYKLEBUST

Tove Alsterdal er en dyktig krimforfat­ter. Men dette er ikke hennes beste verk. Med «Evas siste vitne» viser Tove Alsterdal igjen sin kreativite­t når det kommer til å skrive krim uten de klassiske krimhelten­e i sentrum. Alsterdal lar helt vanlige mennesker drive fram historien, og det er både friskt og spennende.

I Tove Alsterdals fjerde frittståen­de kriminalro­man blir en mann drept og hans tidligere kone slått ned på gata. Kvinnen, Eva, blir mistenkt for mordet og setter i gang en jakt etter et siste vitne som tar henne til undergrunn­smiljøet i Berlin og romfolket i Romania. Samtidig finner tre unge gutter en hodeskalle fra et menneske i samme område som mordet. Er det en eller flere mordere løs?

Alsterdal er flink til å veksle mellom, og flette sammen de to parallelle historiene. Plottet er interessan­t, og det er tydelig at forfattere­n har satt seg inn i miljøene hun skildrer. Vi kan også ane en aldri så liten samfunnskr­itikk av hvor- dan romfolket blir behandlet, både i Sverige og i hjemlandet sitt, noe som gir romanen en aktuell kvalitet. Slutten er uventet, og det skal forfattere­n ha honnør for. Men et spennende plott er ikke nok når du skal skrive en utmerket kriminalro­man. Det må være en egen driv gjør at leseren har vanskelig for å legge fra seg boka. «Evas siste vitne» mangler en del av denne driven som i aller høyeste grad var til stede i Alsterdals forrige roman, «Ingen vei tilbake».

Det gjør at du sitter igjen med en bok som engasjerer deg tidvis – en krim som innfrir på mye, men som altså ikke når helt opp når det kommer til driv og oppbygning underveis.

Det er synd, for det er det siste som mangler for at dette blir mer enn bare grei skuring.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway