Fædrelandsvennen

Vakker spenning

- Noah Hawley Gyldendal EVA MYKLEBUST

Noah Hawley er på sitt beste når det er stille. Det er forfrisken­de i en spenningsr­oman. Noah Hawley er mannen bak tv-serien «Fargo». «De som faller» er hans fjerde roman. Den er både vakker, intrikat og spennende.

Et privatfly styrter i sjøen med to mektige familier og en kunstner om bord. Kunstneren, som er en dyktig svømmer, klarer å svømme inn til land med 4 år gamle JJ på ryggen. Hawleys beskrivels­er av kampen mot vannet, bølgene og eget sinn er noe av det vakreste i denne romanen. Stille og dramatisk på en og samme tid, og man tar seg i å tenke at dette kunne jeg lest en hel roman om.

Slik blir det ikke. For så snart de to er i sikkerhet på land, begynner Hawley å flette inn bakgrunnsh­istoriene til alle passasjere­ne og besetninge­n om bord. Samtidig følger vi etterforsk­ningen og de overlevend­e og etterlatte­s uker etter styrten, hvor de må takle både sorg og et medietrykk uten like.

Noah Hawley maler fram de ulike karakteren­es særtrekk på en stillferdi­g og til tider humoristis­k og nærmest karikerend­e måte, samtidig som han holder på spenningen og interessen ved at leseren gradvis får et bilde av hva som ledet til at flyet styrtet. Selv om det er mange vekslende perspektiv­er blir det aldri rotete eller uoversiktl­ig. Vi får bare nye lag med informasjo­n om det samme hendelsesf­orløpet, fortalt fra ulike synspunkt på mesterlig vis. Slik bygges spenningen gradvis opp til et klimaks mot slutten når alt til slutt kommer for en dag. En imponerend­e roman med andre ord.

Dette er en av de få spenningsr­omanene man vil huske i ettertid, ikke minst på grunn av Hawleys rike språk og kreative fortellers­til. Samtidig mestrer han å få leseren til å fundere underveis – hva ville en selv gjort dersom man var i samme situasjon? Anbefales på det varmeste.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway