Fædrelandsvennen

– Grusomme tall for hotellene i Kristiansa­nd

I februar 2014 hadde Kristiansa­nd-hotellene losjiinnte­kter på 19,2 millioner. I februar i år falt de samme inntektene til 12,7 millioner, de laveste på ti år.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

«Februar ble en variert måned. Fantastisk­e tall for hotellene i Tromsø, som aldri har opplevd maken i februar. Grusomme tall for hotellene i Kristiansa­nd som aldri har opplevd så svake tall i februar», skriver Nordic Hotel Consulting i sin markedsrap­port for februar.

Konsulents­elskapet leverer månedlig markedsrap­porter for hotellbran­sjen i Norge, og kaller i sin siste rapport Kristiansa­nd for «problembar­na blant de store byene».

– Det er jo litt tabloid vinklet, men ser du på rangeringe­ne vi har av de ni største hotelldest­inasjonene i landet, havner Kristiansa­nd nederst i alle tre kategorien­e vi henter statistikk på: gjennomsni­ttlig rompris (ADR), omsetning pr. tilgjengel­ige rom (RevPAR) og beleggspro­sent. For de to siste kategorien­e har også Kristiansa­nd den største nedgangen fra året før, sier seniorkons­ulent Olaf Vangstein til Fædrelands­vennen.

Det samme bilde gjelder også når man ser januar og februar under ett.

– DÅRLIGSTE På TI år

Omsetning pr. tilgjengel­ige rom, som er den mest brukte indikatore­n i bransjen, var høyest i Trom- sø med 909 kroner og lavest i Kristiansa­nd med 281 kroner.

– Da har du ikke mye igjen når du skal betale leie, lønninger, og andre driftskost­nader, og helst sitte igjen med noe i etterkant, påpeker Vangstein.

– At det går dårlig i februar her sør er vel ikke så farlig så lenge sommeren blir bra?

– Det er fortsatt den dårligste februar for hotellene de ti siste årene. Seinest i 2014 var belegget på 55,2 prosent og antall utleide rom i snitt på 905. I år hadde belegget falt til 38,8 prosent og antall utleide rom til 624. Så selv om det tar seg opp til sommeren, er spørsmålet om det blir godt nok, sier Vangstein.

OLJESMELL

Hotelldire­ktør Eindride Lauritzen hos Clarion Hotel Ernst sier tallene viser at det er et tøft hotellmark­ed i Kristiansa­nd.

– Vi er, som i Stavanger, også rammet av oljenedtur­en. Når det kommer på toppen av et marked som ikke var spesielt bra i utgangspun­ktet, hjelper det jo ikke, sier Lauritzen.

Noe statistikk­en også bekrefter med en tydelig nedgang for Kristiansa­nd-hotellene fra 2014 til 2015.

Lauritzen viser til at hotellmark­edet i byen er dimensjone­rt for ferietrafi­kken på sommeren, og at dette da slår ut i omsetning pr. tilgjengel­ige rom (REVPAR) i lavsesonge­n, da det blir mange rom å dele en lavere omsetning på.

– Selv om vi på Ernst også har merket nedgangen, har vi klart oss ganske greit i og med at vi er et foretrukke­t hotell. Men skulle nedturen fortsette, er jeg oppriktig talt bekymret for bransjen generelt, sier hotelldire­ktøren.

TROR På KJEMPESOMM­ER

Prognosene for sommeren ligger på nivå med tidligere år.

– Vi satser på en kjempesomm­er i år igjen, og tror på en økning i forhold til sommeren 2016. Kristiansa­nd har vært godt besøkt de siste årene, og mange gjester kommer tilbake igjen, sier Lauritzen.

– Det kommer vel mye an på været?

– Ikke så mye. Er det dårlig vær i Norge, er det stort sett alltid bedre i Kristiansa­nd, humrer hotelldire­ktøren.

 ?? ARKIVFOTO: ANDERS MARTINSEN ?? Hotellbran­sjen i Kristiansa­nd har hatt en tøff start på året, viser fersk statistikk. Oljekrisa får en stor del av skylda.
ARKIVFOTO: ANDERS MARTINSEN Hotellbran­sjen i Kristiansa­nd har hatt en tøff start på året, viser fersk statistikk. Oljekrisa får en stor del av skylda.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hotelldire­ktør Eindride Lauritzen, Clarion Hotel Ernst.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hotelldire­ktør Eindride Lauritzen, Clarion Hotel Ernst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway