Fædrelandsvennen

– Livet hadde vært et mareritt uten musikken

Å leve med Tourettes syndrom byr på mange utfordring­er. Heldigvis har Alex Grieg (21) musikken å lene seg på.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Musikken hjelper meg gjennom livet. Den er som en venn for meg, som til tider overstyrer Tourettes syndromet, sier låtskriver og artist Alex Grieg til Fædrelands­vennen.

Etter påske slipper den Kristiansa­nd-baserte Oslo-artisten sin tredje singel «Standing In The Light», som handler om det å være betatt av en person som ikke gir noe tilbake.

– KAN VÆRE FRUSTREREN­DE

Norsk Tourette Forening (NTF) beskriver syndromet som « en arvelig, nevrobiolo­gisk tilstand som består av gjentatte, ufrivillig­e bevegelser og ukontrolle­rbare lyder som kalles tics ».

Men i Grieg sitt tilfelle handler det om det han selv omtaler som «innvendig tourettes».

– Jeg har ikke tourettes verbalt, men inni meg. Det første som skjer er at jeg føler meg urolig. Deretter føles det ut som det er noe som presser på innvendig, og det er noe som må ut. Det blir etterhvert mer og mer tankekjør, og jeg vet ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg. Det kan være veldig frustreren­de, men det gjelder å prøve å få tankene over på andre ting.

NTF antar at rundt rundt 0,5 til 1,5 prosent av Norges befolkning har en variant av syndromet. Heldigvis for Grieg sin del har han med årene lært seg å kontroller­e diagnosen til en viss grad.

– Det kan være alt fra å gå en tur til å ta en dusj, eller det å bare være aktiv og gjøre noe som roer ned tankene.

Og det som uten tvil roer Grieg mest ned når han føler seg uvel, det er å være kreativ i studio.

– Når jeg jobber med musikk, merker jeg fortsatt at jeg har tourettes, men jeg lever meg så mye inn i lidenskape­n at tankene flyttes et annet sted. Musikken er noe jeg kan støtte meg til uansett. Den gjør meg glad, uansett om jeg er sint eller lei meg den dagen. Jeg tror at livet mitt hadde vært et mareritt uten musikken.

KREVENDE SOSIALT

Grieg sier videre at han ofte føler seg mer komfortabe­l når han jobber med musikken i trygge omgivelser i studio, sammenlign­et med flere sosiale situasjone­r hvor det er flere personer til stede.

– I sosiale sammenheng­er kan jeg føle meg stresset, spesielt hvis det er mer enn 10 til 15 personer i rommet. Det er litt sånn at jeg føler at jeg må gjøre noe for å bli godtatt. Jeg må være mer enn det jeg er. Eksempelvi­s stresser jeg med at jeg må kjøpe inn ting om jeg skal på besøk til noen. Strekker jeg ikke godt nok til? Slike tanker kan dukke opp.

– Noen av vennene mine har i perioder unngått meg litt, og jeg kan skjønne det fordi tourettes kan være vanskelig, både for meg og de rundt meg. Noen ganger er de redd for at noe skal skje.

DRØMMER OM VG-LISTA

Fremover håper Grieg at låten «Standing in the light» skal løfte karrieren til et høyere nivå.

– Nå har jeg sendt låten til både Sony og Universal Music, så det blir spennende å høre hva de synes. Å lande en platekontr­akt hadde jo vært utrolig gøy.

– Hva er målet ditt med musikken?

– Jeg driver ikke med musikk for å bli rik en dag. Men det hand- ler om at jeg vil at folk skal kjenne seg igjen i tekstene mine. Men jeg må også innrømme at det hadde vært utrolig kult å framført låtene mine på Vg-lista en dag.

– Det viktigste hvis man har tourettes og en lidenskap i livet, er å aldri gi opp, selv om det til tider kan bli veldig vanskelig. Man må bare fortsette og gjøre det man brenner for, avslutter Grieg.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Joachim Alexander Grieg, som går under artistnavn­et Alex Grieg, er åpen om hvordan det er å leve med tourettes syndrom. Etter påske slipper han sin tredje singel.
FOTO: KRISTIAN HOLE Joachim Alexander Grieg, som går under artistnavn­et Alex Grieg, er åpen om hvordan det er å leve med tourettes syndrom. Etter påske slipper han sin tredje singel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway