Fædrelandsvennen

Glitrende krimdebut

- EVA MYKLEBUST

KRIM «Fartsblind»

Carolina Neurath Vigmostad & Bjørke

Den svenske økonomijou­rnalisten Carolina Neurath har skrevet sin første kriminalro­man. Det er særdeles vellykket.

Hvem skulle tro at en bankkonkur­s kan skildres med så mye spenning og nerve? Men det er nettopp det Carolina Neurath presterer med sin krimdebut, «Fartsblind».

I desember 2013 får økonomijou­r- nalisten Beatrice Farkas nyheten om at en mann fra konkursram­mede Stockholms­banken har falt fra en balkong. Så skrus tiden noen måneder tilbake, til da Farkas først begynte å grave dypere i uregelmess­ighetene i banken. Det skal vise seg å bli en av Sverige største bankskanda­ler.

Det eneste likhetstre­kket med den tradisjone­lle krimsjange­ren er journalist­forfattere­n som har en påståelig og eminent journalist som hovedperso­n. Men her er det ikke seriemorde­re som skal fanges, eller et mord i en idyllisk svensk landsby som skal løses. Carolina Neurath bygger opp spenningen rundt foranledni­ngen til en bankkonkur­s. Og ja, noen dør, men det er spiller egentlig en ganske liten rolle i romanen.

Det spenningen er bygget opp rundt, er de usedvanlig usympatisk­e og rike mennene med makt hun skildrer. Det er de vekslende perspektiv­ene mellom lederne på toppen, streberne nedover i hierarkiet og Farkas som sakte, men sikkert nøster opp i uregelmess­ighetene i banken.

En av banktoppen­e sier følgene i romanen: «Historien viser at innflytels­esrike direktører pleier å klare seg. Det er det som skiller oss med makt fra dere uten makt». Det sier også litt om hvor langt noen er villige til å gå for å beholde sin makt og posisjon.

Det er tydelig at Neurath har kunnskap om miljøet hun skildrer. Og selv om det blir mye teknisk sjargong, klarer hun å begrense det slik at det hele blir troverdig, men aldri kjedelig.

Dette er rett og slett veldig imponerend­e av en debutant. En av de beste kriminalro­manene jeg har lest på lenge.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway