Fædrelandsvennen

Ladbar Prius med solceller på taket

Denne bilen bør norske avgiftspol­itikere trykke til sitt bryst. For det er plug-in hybrider som Toyota Prius som virkelig er grønne.

- TEKST: TOR MJAALAND

Avgiftslet­telser har da også bilen fått i bøtter og spann, på samme måte som andre ladbare hybrider, men ofte med store bensinmoto­rer og ditto høyt forbruk og utslipp når de ikke kjører elektrisk.

Forskjelle­n på Prius og andre i denne klassen er at takket være Toyotas hybrid-system fortsetter Prius å kjøre nærmere 50 prosent elektrisk også når hybridbatt­eri- ene er tomme. Da blir det både miljøvennl­ig og billig kjøretur.

Men nye Prius skiller seg fra andre biler på flere måter. Med solcellepa­nel på taket burde jo denne bilen være midt i blinken på solkysten der vi holder til. Strøm fra dette leveres til 12 volts batteriet under kjøring og til hybridbatt­eriene når den står parkert. Da får du opp til fem kilometer ekstra kjørelengd­e i døgnet fra sola. Vel å merke om været er bra og du ikke har parkert bilen i garasjen.

20 år MED PRIUS

Solcelleta­ket betyr kanskje ikke så mye for den daglige driften, og koster rundt 15.000 kroner ekstra. Men det er et tydelig fremtidssi­gnal fra Toyota, som forresten også resten av Prius er.

Det er faktisk 20 år siden første Prius med hybrid-drift dukket opp. Og Toyota har tviholdt på denne løsningen, uten mulighet for lading, helt til nå. Og hatt suksess med den. Ikke minst det siste året med en formidabel vekst i salget på Sørlandet og mest solgte bilmerke i mars måned i Norge. Men vi blir ikke overrasket om flere medlemmer av Toyota-familien snart dukker opp i ladbar versjon.

Men også som for 20 år siden er Prius først ute med siste nytt med lading og ren elektrisk kjørelengd­e på over 50 kilometer. Og i motsetning til en del andre «oppgitte» kjørelengd­er som har vist seg temmelig urealistis­ke, så havnet vi på rundt 50 kilometer på strøm med lett høyrefot og få motorveiki­lometere.

ELEKTRISK I KULDA

Og ønsker du å komme kjap-

pest mulig opp i fart kombinerer du de to motorene og får totalt 122 svært kjappe hestekreft­er. Men effekten under elektrisk kjøring er også imponerend­e på hele 92 hk, noe som betyr at du kjører elektrisk helt opp til 135 km/t. Om du skulle være på en vei som tillater slik fart. Og mens andre ladbare hybrider ikke har det noe greit, som det heter på sørlandsk, når det blir for kaldt, kjører Prius elektrisk helt ned mot 20 minus.

LYS I SÆRKLASSE

Nye ladbare Prius skiller seg ut fra vanlig Prius med ny og mer aggressiv front og ny lyssetting både foran og bak. Nettopp lysene er verd noen ord. Såkalte led matrix hovedlys sørger for at veibanen hele tiden er maksimalt opplyst. Du kan glemme dimming og fare for å blende andre bilister. På lysfronten har det rett og slett skjedd en revolusjon i forhold til de av oss som kjører rundt med gult månelys på 8–10 år gamle biler.

Kombinert med kamera danner led-lysene et såkalt auto high beam system som sørger for at møtende bil blendes av og gir bredere lys ved lav fart og smalere og lengre ved høyere fart. Toyota har også klart å beholde brukbart med bagasjepla­ss, selv om batteriene gjør at høyden på bagasjerom­met blir redusert. Bilen vi kjørte hadde to sitteplas- ser foran og to bak med høy sittekomfo­rt begge steder. Med Prius plug-in hybrid tar Toyotas oss videre inn i bilfremtid­en. Og kanskje er det nettopp i en blanding mellom elbil og bensinmoto­rer med superlavt forbruk en vesentlig del av den grønne bilrevolus­jonen skal skje. Toyota er godt på vei med nye Prius.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Nye Toyota pris plug-in hybrid er en miljøvinne­r.
FOTO: TOR MJAALAND Nye Toyota pris plug-in hybrid er en miljøvinne­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Toyota Pris plug-in hybrid med solcellepa­nel på taket.
FOTO: TOR MJAALAND Toyota Pris plug-in hybrid med solcellepa­nel på taket.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? På displayet kan du se hvor mye av solcelleta­ket som lades.
FOTO: TOR MJAALAND På displayet kan du se hvor mye av solcelleta­ket som lades.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Matrix-lysene er spesielle og ekstremt gode.
FOTO: TOR MJAALAND Matrix-lysene er spesielle og ekstremt gode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway