Fædrelandsvennen

Uholdbare forskjelle­r i utdannelse

En ny rapport viser at utdannelse i svært stor grad går i arv. Det bør ikke vårt samfunn kunne leve med.

-

Dette er dramatisk lave tall, som bør tas på stort alvor av alle som er opptatt av sosial utjevning.

I«Oppvekstra­pporten 2017» fra Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet stilles spørsmålet: Økte forskjelle­r - gjør det noe? Heldigvis er det bred enighet om at små forskjelle­r er en viktig kvalitet ved vårt samfunn. Men i den nevnte rapporten kommer det frem funn som trolig vil overraske mange.

Forskjelle­ne i utdannelse­snivå er nemlig i ferd med å fryses fast. Færre enn tre av ti som i dag studerer, har foreldre uten høyskole eller universite­tsutdannel­se. Og bare seks prosent av studentene har foreldre som «kun» har grunnskole.

Dette er dramatisk lave tall, som bør tas på stort alvor av alle som er opptatt av sosial utjevning. Vårt velferdssa­mfunn har som en grunnlegge­nde forutsetni­ng at alle skal ha like muligheter til å ta utdannelse, uavhengig av sosial bakgrunn. Den enkelte skal ha mulighet til å utvikle sitt potensial. Og samfunnet er avhengig av at de som har evner til det, får utnytte dem på høyskole eller universite­t.

I dag er dette ikke tilfellet. Faktisk ligger Norge på nivå med USA, som har lav sosial mobilitet, store inntektsfo­rskjeller og hvor det kan være svært kostbart å ta høyere utdannelse. Den gode nyheten i denne rapporten er at barns sosiale bakgrunn har relativt lite å si for deres inntektsut sikter som voksne i Norge. På dette området er den sosiale mobilitete­n høy. Det betyr i praksis at det har vært lettere å kaffe seg inntektsgi­vende arbeid uten utdannelse.

Men dette vil trolig endres i årene fremover. Utdannelse vil bli stadig viktigere i det arbeidsliv­et som venter, med økt globaliser­ing og digitalise­ring. Professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøy­skole, som har skrevet denne rapporten, sier til Aftenposte­n at utdannelse er det viktigste hvis ungdom ikke skal falle utenfor i det moderne kompetanse­samfunnet. For samfunnet vil det være svært viktig å legge til rette for at det fortsatt skal være arbeidspla­sser for de som ikke går videre på skole, men det vil etter alt å dømme bli færre slike jobber.

Desto viktigere er det at utdannelse blir tilgjengel­ig for alle. Uavhengig av foreldrene­s bakgrunn.

 ??  ?? Utdannelse vil bli stadig viktigere for få arbeid. Bildet er fra en jobbmesse i regi av Nav.
Utdannelse vil bli stadig viktigere for få arbeid. Bildet er fra en jobbmesse i regi av Nav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway