Fædrelandsvennen

Hun er russens president

Ingeborg Lunde er president for alle russ i hele Agder.

- TEKST: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL

Ingeborg Lunde er ikke bare president for russen på Tangen, men faktisk for all russen i Agder. 19-åringen er president i hovedstyre­t, valgt av presidente­ne på de andre skolene. Det har vært mye snakk om den såkalte «generasjon prestasjon», om det å gjøre det godt på skolen og andre arenaer. Samtidig er det et sosialt press om å ha en kul russetid, og ta den «helt ut». Hvordan opplever du det?

– Det er mye press. Mange ønsker å ha den kuleste russebilen med det største anlegget, samtidig som det er veldig bra å være flink på skolen. Men det er stor aksept for å ville prioritere skole fremfor festing, og helt greit å ikke ville være med på en russebil for eksempel. Det er litt hva man gjør det til selv.

Som president i hovedstyre­t har du mye ansvar. Er det ikke merkelig å ta på deg ansvar i en tid mange ikke ønsker å ha det?

– Det er mye å gjøre, og mange henvendels­er hele tida. Mange er skeptiske til russetida, og det legges ansvar på meg, kanskje spesielt fra ledelsen på skolen. De ønsker ikke at russeknute­ne skal være for drøye, at vi skal gjøre ting som ikke er lov eller at vi skal utestenge noen. Det er ikke enkelt å balansere alt. Mange vil ha gøye knuter som er på kanten, men som skolen ikke kan stå inne for.

Det er mye å gjøre både før og under russetiden, og rett før russetiden starter for al- vor fredag 21. april kom beskjeden om at det ikke lengre skal være tillatt å ta med medbrakt alkohol til russetreff­ene.

Hva synes du om at det blir forbudt med medbrakt alkohol på treffene?

– Det er veldig kjipt, spesielt når vi får vite om det så kort tid før treffene faktisk skal avholdes. Russ har ikke så mye penger å rutte med i utgangspun­ktet. Folk vil drikke uansett, og drikke mye, men det vil bli mye dyrere. Jeg synes de kunne ha ventet til neste år, og sagt fra tidligere.

Tror du dette kan føre til at mange russ velger å drikke andre steder enn på treffene?

– Ja, det tror jeg. Folk kommer til å drikke før de går inn på treffene. Alle har reagert negativt på dette, det er ingen som vil ha det slik.

Det har allerede før russetiden startet vært kontrovers­er rundt årets russ. Sangtekste­r i russelåter har vært et tema, og tidligere også såkalte terrorlist­er. Er det vanskelig for dagens russ å tøye strikken?

– Vi får ikke lov av ledelsen på skolen til å ha terrorlist­e, men det er for så vidt greit. Det har skjedd før at noen har dratt spøkene for langt og ikke skjønt hvor grensa går. Men vi er jo russ, og vi ønsker å ha det gøy. Å sprute litt vann på noen som er med på det er greit, men førsteklas­singer har ingenting å frykte. Det er ikke vits i å tøye grensene lengre enn at det er gøy. Selv om vi har russebukse på betyr ikke det at vi kan gjøre som vi vil. Hva gleder du deg til?

– Jeg gleder meg veldig til landstreff­ene. Dagen etter at vi har vrengt russebukse­ne skal vi på landstreff­et i Fredrikste­n. Jeg skal også innom treffet i Kongeparke­n.

Hva gruer du deg til?

– Å kombinere russetiden med skole. Det går an, men man må planlegge godt hvis man ønsker å være med på alt. Tiden går fort, men jeg tror det holder. Jeg tror ikke vi kunne holdt ut lengre enn de dagene vi har.

I år har Kristiansa­nd fått sin første russebuss, og det har blitt normalt at de som har russebil også har egne gensere og jakker. Nærmer det seg Oslo-tendenser på Sørlandet?

– Jeg tror vi har et langt stykke igjen før det blir som i Oslo. Det er jo tross alt bare én buss her i byen, og kostnadene bare med å ha en vanlig russebil er store. Men jeg synes det er kult at de som har fått til russebuss i Kristiansa­nd satser på det, men noe russebussm­iljø vil vi ikke få på en stund. Mange velger fortsatt å ikke ha noen bil i det hele tatt.

Hva skal til for at du kan våkne 18. mai, legge russebuksa til side og være fornøyd?

– Så lenge jeg har hatt det gøy, og at ingenting har skjedd med meg eller mine venner skal jeg være fornøyd. Sliten blir jeg uansett.

Folk vil drikke uansett, og drikke mye, men det vil bli mye dyrere.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Det er ikke vits i å tøye grensene lengre enn at det er gøy, sier russepresi­denten.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Det er ikke vits i å tøye grensene lengre enn at det er gøy, sier russepresi­denten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway