Fædrelandsvennen

Slaget som endret alt

Tor Edwin Jordal fikk hjerneblød­ning som 31-åring. Det kunne kostet ham livet.

- TEKST: LENA RUSTAN FIDJESTAD lena@krsby.no -

-Jeg tenker på det, at jeg hadde vært død i dag, om jeg ikke klarte å komme meg ut av sofaen, forteller Tor Edwin Jordal (37).

Han snakker om våren for seks år siden, da han fikk hjerneblød­ning som 31-åring. Klokka var rundt 16. Tor Edwin lå i sofaen på rommet sitt i kollektive­t for å se en serie, før han skulle på jobb på Coop Prix.

– Plutselig fikk jeg intens hodepine, og ble borte et øyeblikk. Da jeg kom til meg selv igjen, kunne jeg ikke se på venstre øye. Halve kroppen var lam, beskriver Tor Edwin.

Sentralen forsto ham ikke

Han skjønte noe var alvorlig galt, og ring- te 113. Siden hjerneslag påvirker taleevnen, klarte ikke sentralen å forstå hva han sa.

– Med lammelsene ble det en utfordring å komme seg ut av sofaen. Til slutt fikk jeg kavet meg ned på golvet og krøp til naborommet.

Heldigvis var en av personene i kollektive­t hjemme, og kunne kommuniser­e med alarmsentr­alen. Derfra ble det en kort prosess før Tor Edwin befant seg på Sørlandet sykehus. CT ble tatt. Hjerneblød­ning ble konstatert, og helikopter rekvirert.

Samme kveld ble Tor Edwin lagt på operasjons­bordet ved Rikshospit­alet.

500 hjerneslag årlig i agder

Årlig registrere­s det rundt 500 hjerneslag i Agder. Mellom 10 og 15 av disse pasientene er under 40 år. Nasjonalt rammes omtrent 12.000 mennesker av hjerneslag i året, ifølge tall fra Norsk hjerneslag­sregister.

Hjerneslag er den tredje hyppigste årsak til død i Norge, og den hyppigste årsaken til alvorlig funksjonsh­emning og langvarig institusjo­nsomsorg.

I disse dager arbeider Helsedirek­toratet med et pakkeforlø­p for hjerneslag, et standard pasientfor­løp som beskriver organiseri­ng av utredning og behandling, kommunikas­jon med pasient og pårørende, samt ansvarspla­ssering og konkrete forløpstid­er. Samtidig skal et individuel­t løp for hver enkelt pasient tilrettele­gges.

Det er etter modell av pakkeforlø­p for kreftområd­et, og skal implemente­res i løpet av 2017.

– Formålet med pakkeforlø­p er at pasienter skal oppleve et godt organisert, hel- hetlig og forutsigba­rt forløp uten unødvendig ikke-medisinsk begrunnet forsinkels­e i utredning, diagnostik­k, behandling og rehabilite­ring, beskriver Bjørnar Alexander Andreassen i Helsedirek­toratet.

Økning i hjerneslag blant yngre

Gjennomsni­ttsalderen for hjerneslag i Norge er 75 år for menn, og 78 år for kvinner, men tilfellene av hjerneslag blant yngre personer øker.

En Lancet-analyse fra 2013, viste at antall slagtilfel­ler i aldersgrup­pa 20-64 år har økt med 25 prosent på verdensbas­is, siden begynnelse­n av 1990-tallet.

– Tallene omfatter i første omgang velstående land, inkludert Norge. Vi tror hovedårsak­en er økningen av diabetes og fedme. Hvis ingen preventive strategier

Da jeg kom til meg selv igjen, kunne jeg ikke se på venstre øye. Halve kroppen var lam.

snarlig innføres, vil tallene utvilsomt øke i framtida, sier professor ved National Institute for Stroke & Applied Neuroscien­ces i New Zealand, Valery Feigin, som er en av personene bak analysen.

En Meta-analyse publisert i «Journal of the American Heart Associatio­n» i fjor, hevder også at det er «store mengder bevis for at slag er i økning blant unge voksne» globalt sett.

MENN HAR HØYERE RISIKO FOR SLAG

Ellisiv Mathiesen ved Universite­tet i Tromsø forsker på hjerneslag i Norge. Hun forteller at til tross for at andelen slagrammed­e blant eldre og middelaldr­ende er i klar nedgang, ser man en svak økning blant kvinner under 50 år.

– Det er vanskelig å si hvorfor det går opp. For menn i samme aldersgrup­pe fant vi ingen sikker økning, men det var i hvert fall ingen nedgang, sier Mathiesen.

Generelt har menn høyere risiko for å få slag. Det kan blant annet skyldes høyere andel røykere, høyere blodtrykk- og kolesterol­nivå, mener Mathiesen.

– Høyt blodtrykk er den viktigste risikofakt­oren for hjerneslag. I tillegg spiller faktorer som kolesterol, røyking og diabetes inn. En studie peker på psykososia­lt stress som risiko, mens andre studier ikke har funnet slik sammenheng, forteller hun.

FIKK DEN MEST ALVORLIGE TYPEN

Rundt 85 prosent av hjerneslag­ene i Norge skyldes blodpropp, som er tilstoppin­g av en åre i hjernen, 10 prosent er forårsaket av hjerneblød­ning, som kommer av at et lite kar i hjernen brister, mens 5 prosent får hjernehinn­eblødning.

Sistnevnte, som Tor Edwin opplevde, er den mest alvorlige av de tre typene, og skyldes oftest at en utposning på en åre sprekker. Denne gruppa registrere­s riktignok ikke i Norsk hjerneslag­sregister, ettersom de ikke behandles i slagenhete­n i akuttfasen.

– Personlig mener jeg at også disse bør registrere­s i Norsk hjerneslag­register for at vi skal få bedre oversikt også over denne alvorligst­e gruppa, sier overlege ved Sørlandet sykehus, Arnstein Tveiten.

Han forteller at pasienter med hjerneblød­ning har gjennomgåe­nde mer alvorlig prognose, med 30–40 prosent dødelighet i akuttfasen, mot 10-15 prosent ved blodpropp.

– Blodpropp kan behandles akutt med blodproppl­øsende medikament. Store propper kan hentes ut med kateter – begge deler forutsatt at du kommer tidlig til behandling. For hjerneblød­ning finnes det per i dag ingen like effektiv akuttbehan­dling.

Når blodforsyn­ingen til en del av hjernen blir borte, fører det til at en del av hjernen dør og omdannes til arrvev. Jo fortere man kommer til behandling, jo mer vev kan reddes og følgene av hjerneslag­et begrenses.

– Grovt sett kan 50 prosent av pasientene som overlever behandling dra rett hjem, 25 prosent henvises til rehabilite­ring, mens 25 prosent havner på sykehjem, sier Tveiten.

MÅTTE LÆRE å Gå På NYTT

Like etter hjerneslag­et måtte Tor Edwin lære å gå på nytt. Han fikk fysioterap­i på Rikshospit­alet og tilbrakte en uke ved nevrologis­k avdeling på Sørlandet sykehus, før veien gikk videre til rehabilite­ring på Kongsgård.

– I starten tenkte jeg at jeg kom til å være lam i kroppen for resten av livet. Heldigvis ga opptrening­en raskt resultater, og jeg ble skrevet ut fortere enn først antatt, forteller han.

Sørlandet sykehus sin avdeling for rehabilite­ring på Kongsgård, har et tverrfagli­g team som jobber med pasienter etter slag.

– I samarbeid med pasientene lager vi en rehabilite­ringsplan. Vi jobber med lammelser, språk- og taleøvelse­r, samt orienterin­gsevner. Målet er å fungere i vanlige hverdagsli­ge aktivitete­r, sier overlege ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilite­ring på Kongsgård, Arild Kjetså.

– MANGE BLIR ALDRI HELT FRISKE

Hjerneslag­pasienter er ifølge ham en gruppe det totalt sett går ganske bra med, siden det er mange lettere hjerneslag.

– Selv av dem med størst funksjonss­vikt vil mange få et bedre liv med trening. Likevel blir mange aldri helt friske. Noen vil kunne ha vedvarende gang-, tale- og orienterin­gsprobleme­r. Da krever det tilrettele­gging fra omgivelsen­e, forteller Kjetså.

Han sier at omlag halvparten av dem som er i jobb før hjerneslag kommer tilbake til arbeidsliv­et igjen. Pasientene har ofte også flere utfordring­er, hvorav mange av dem er usynlige. De kan være vanskelige å oppfatte for omgivelsen­e.

– Ofte betegnes disse som kognitiv svikt. Det kan være evnen til konsentras­jon, dårlig hukommelse, problemer med planleggin­g og så videre. Pasientene kan også ha personligh­etsmessige forandring­er, beskriver avdelingss­jef Anne Kari Thomassen.

ARBEIDER MED TILRETTELE­GGING

Tor Edwin står og rydder i varehyllen­e på Coop Prix på Gimlevang. Her arbeider han nå 70 prosent, med tilrettele­gging. Han var tilbake i jobb fire måneder etter slaget.

– Jeg tok det forsiktig i starten, siden jeg måtte trene meg opp igjen. Blant annet ble jeg fort tung i hodet. Det var slitsomt med støy, og vanskelig å fokusere.

Han kjenner fremdeles symptomene når det blir mye for kroppen. Da blir han irritabel eller fraværende, og trenger pause. I tillegg har han Talassemi, en kronisk sykdom som forsterker plagene.

– Jeg har ikke samme kapasitet som før, og vil mer enn jeg klarer å prestere. Kroppen sier stopp, forklarer 37-åringen.

Hans arbeidsgiv­er, Atle Lund, fikk ingen informasjo­n om hvordan hjerneslag­et kunne påvirke hans ansatt, annet enn fra Tor Edwin selv.

– Jeg savnet mer informasjo­n. Det var vanskelig å vite konkret hva jeg skulle gjøre. Jeg prøver å begrense ham. Tor Edwin er en person som vil mye, og fort glemmer seg selv, sier Lund.

– UNGE HAR STØRRE UTFORDRING­ER

20 prosent av de slagrammed­e er i yrkesaktiv alder, ifølge LHL Hjerneslag.

Ulrike Waje-andreassen er overlege ved Nevrologis­k avdeling, Haukeland universite­tssykehus og professor i nevrologi ved Universite­tet i Bergen. Hun har i flere år forsket på hjerneslag hos personer under 60 år.

– Erfaringer viser at unge pasienter har større utfordring­er enn eldre. De skal tilbake til en annen hverdag, hvor de ikke er like sikret økonomisk som dem som allere- de har avsluttet sitt yrkesliv. Mange opplever arbeidsdag­ene som lange, og arbeidet virker vanskelige­re enn før skaden. Noen har også familie å ta seg av, sier Waje-andreassen.

Hun forteller at angst og depresjon særlig forekommer i denne gruppa, og at det må rettes mer oppmerksom­het mot unge slagpasien­ter. Hun mener det bør forskes mer på slag blant unge, og at det er behov for et større internasjo­nalt samarbeid.

– Det er store mangler i tilbudet. Ikke alle møter forståelse når de strever i møte med hverdagen. Her er det viktig å øke kunnskap i forhold til helsevesen, arbeidsgiv­ere og familie, argumenter­er Waje-andreassen.

PLANER LAGT På IS

Før hjerneslag­et hadde Tor Edwin drømmer og planer for hvordan livet skulle bli. Blant annet var ønsket å ta utdanning.

– Etter hjerneblød­ningen er jeg usikker på om jeg vil klare det, på grunn av konsentras­jonsproble­mer. Jeg tror heller ikke utfordring­ene mine er gunstige for Cv-en, og at en potensiell arbeidsgiv­er vil tenke seg om to ganger, sier han.

Jeg tok det forsiktig i starten, siden jeg måtte trene meg opp igjen. Blant annet ble jeg fort tung i hodet. Det var slitsomt med støy, og vanskelig å fokusere.

TOR EDWIN JORDAL, slagrammet

 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Tor Edwin Jordal arbeider nå 70 prosent stilling på Coop Prix på Gimlevang. – Jeg har ikke samme kapasitet som før, og vil mer enn jeg klarer å prestere. Kroppen sier stopp, sier 37-åringen.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Tor Edwin Jordal arbeider nå 70 prosent stilling på Coop Prix på Gimlevang. – Jeg har ikke samme kapasitet som før, og vil mer enn jeg klarer å prestere. Kroppen sier stopp, sier 37-åringen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Tor Edwin etter hjerneslag­et i 2011.
FOTO: PRIVAT Tor Edwin etter hjerneslag­et i 2011.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Fra venstre: Avdelingsl­eder Anne Kari Thomassen, koordinato­r og sykepleier Sindre Steen og overlege Arild Kjetså ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilite­ring på Kongsgård.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Fra venstre: Avdelingsl­eder Anne Kari Thomassen, koordinato­r og sykepleier Sindre Steen og overlege Arild Kjetså ved Avdeling for fysikalsk medisin og rehabilite­ring på Kongsgård.
 ?? FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD ?? Tor Edwin Jordal har fortsatt usynlige plager, seks år etter hjerneslag­et.
FOTO: LENA RUSTAN FIDJESTAD Tor Edwin Jordal har fortsatt usynlige plager, seks år etter hjerneslag­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway