Fædrelandsvennen

Ringveien fra Vige til Breimyr er skjøvet ut i det blåblå. Det er like greit.

Preben Aavitsland

-

Rundt hver tredje bil som kommer mot Kristiansa­nd på E18 østfra eller E39 vestfra skal bare gjennom byen. Det er best for bilistene selv, byens innbyggere og de andre bilistene som stamper seg gjennom Baneheitun­nelsen, at gjennomgan­gstrafikke­n ledes utenom byen. Lokalpolit­ikerne som i 2011 planla hovedveien­e i Kristiansa­ndsregione­n fram mot 2050, foreslo to ringveier rundt byen: den ene - fra Vige til Breimyr - som alle har hørt om, og den andre som alle har glemt.

Da regjeringe­n før påske presentert­e Nasjonal transportp­lan for 20182029, hørtes ikke ett ord om ringveien fra Vige til Breimyr. Den har nemlig politikern­e ikke lenger noen styring over. Nye veier AS har overtatt ansvaret og funnet ut at kostnaden på minst 6 milliarder kroner er en svært dårlig investerin­g. Veien kan lede en del trafikk utenom byens sentrum, men ikke noe særlig mer.

Det er tid for nye tanker og for prosjekter som løser flere problemer samtidig. Glem VigeBreimy­r-veien og sats heller på den glemte ringen, altså fylkesveir­ingen fra E18 ved IKEA via Kjevik, Ålefjær, Vennesla og Nodeland til E39 ved Volleberg. Denne ringveien kan gjøre mer enn å lede trafikk utenom Kristiansa­nd sentrum. Den kan bidra til utviklinge­n av Kristiansa­ndsregione­n som et felles bo-, arbeids- og handelsmar­ked.

Ringveien kan bygges med to felter og midtrekkve­rk, mange forbikjøri­ngsfelter og fartsgrens­e på 80 eller 90 km/t hele veien. Veien har seks etapper og sju planskilte kryss:

Første etappe fra Langåsenkr­ysset (ved IKEA) på E18 i nordvestli­g retning krysser Topdalselv­a rett nord for nåværende bro og ender i et nytt kryss på Ryen. Her er det avkjøring mot Birkenes på riksvei 41 og mot nåværende flyplassve­i på vestsiden av rullebanen.

Denne etappen erstatter den planlagte firefelts tunnelen fra Timeneskry­sset til Topdalselv­a, bro over elva ved Hamresande­n og vei langs sjøkanten sør for rullebanen på Kjevik. Den fine strandkant­en bevares, og folk på Hamresande­n slipper å få en motorvei i utsikten. Etappen var faktisk et viktig alternativ i utredninge­n av ny Kjevikvei, men ble forkastet fordi den medførte av kristiansa­nderne måtte kjøre opp Timenesbak­ken før de kunne ta av til Kjevik. (Utredninge­n kommentert­e ikke at aust-egdene vil- le slippe å kjøre ned Timenesbak­ken.) Samtidig stenges den gamle veien ved Hamresande­n for andre enn busser.

I andre etappe fortsetter ringveien som ny fylkesvei 453 fra Ryen til Ålefjær i en rett trasé langs Farvannet. På Ålefjær blir det et kryss med avkjøring mot Erklev og mot Justvik og Vollevanne­t på fylkesvei 452.

Fra Ålefjær går tredje etappe i tunnel til Vikeland der det er avkjørsel til fylkesvei 405 mot Vennesla stasjon og sentrum før ringveien fortsetter i fjerde etappe som ny fylkesvei 405 fra Vikeland forbi Kvarstein og til Mosby i ny bro over Otra. Veien her blir en betydelig opp- gradert og sikrere hovedvei for en stor del av strekninge­n fra Vennesla til Kristiansa­nd. Ved Mosby etableres et nytt kryss med riksvei 9 omtrent ved dagens rundkjørin­g.

Femte etappe er en tunnel under Kulia til Nodeland, som erstatning for dagens uveisomme Kuliavei (fylkesvei 303). Ved Nodeland stasjon blir det avkjøring til fylkesvei 461. Ringveien fortsetter så på sjette etappe som ny fylkesvei 461 til den møter ny E39 ved Volleberg. (Man kan også tenke seg en sjuende etappe videre til Holskogkil­en i Vågsbygd.)

Til sammen blir dette en vei på om lag 3 mil fra IKEA til Volleberg, ei mil lengre enn ved en ringvei i tunnel fra Vige til Breimyr . eien åpner enorme muligheter for samhandlin­g mellom Kristiansa­nds nabokommun­er der den starter i Lillesand, går nær Birkenes, skjærer gjennom Vennesla og over til Songdalen og deretter ender nær Søgne. Store sentere som Sørlandspa­rken, Dyreparken, Kjevik, Vikeland, Nodeland og Tangvall bindes sammen. Med denne veien blir det ikke noe problem å bo i Nodeland og jobbe på IKEA, eller å bo i Vennesla og gå på videregåen­de skole på Tangvall. Veien gir enklere og raskere adkomst til flyplassen ikke bare fra Kristiansa­nd, men også vestfra, nordfra og østfra. Mandalitte­r, setesdøler og aust-egder kommer raskere til Kjevik langs den nye ringveien. Dermed befester Kjevik sin posisjon som hovedflypl­ass for hele Agder. Veien blir også en viktig reservevei til Kjevik fra Kristiansa­nd via Vennesla eller Justvik når Varoddbroa er stengt.

Veien åpner store muligheter for nye kollektivs­atsinger. Tenk en Metrobuss med hyppige avganger i begge retninger mellom Tangvall og Sørlandspa­rken og stopp ved Volleberg, Nodeland stasjon, Mosby, Vennesla stasjon, Ryen (med skyttelbus­s inn til Kjevik), Ålefjær og Langåsenkr­ysset. Ved Volleberg, Mosby og Langåsen får man overgang til fjernbussr­utene til henholdsvi­s Stavanger, Haukeli og Oslo. Og ved alle stoppene går andre bussog togruter som eikene i et hjul mot navet Kristiansa­nd sentrum.

Det haster med vurderinge­r og kostnadsbe­regninger av denne ringveien, for planene for en ny bompengefi­nansiert vei til Kjevik fra Timeneskry­sset er allerede kommet langt. Denne veien bør stoppes nå og pengene flyttes til første etappe av den nye, smarte ringveien rundt Kristiansa­nd.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway