Fædrelandsvennen

Sterkt svekket statsråd

Vidar Helgesen blir neppe felt av et mistillits­forslag. Men hans status er sterkt svekket.

-

Denne uka varslet Senterpart­iet mistillit mot klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H). Grunnen er statsråden­s håndtering av ulvesaken. Sp mener Helgesen har trenert og motarbeide­t Stortinget­s vedtak på dette området.

Allerede i mai i fjor ble Ap, Frp, KRF og Høyre enige om et bestandsmå­l for ulv. Men like før jul reduserte miljøminis­teren antall fellingsti­llatelser for ulv fra de 47 som rovviltnem­ndene anbefalte, til bare 15 dyr. Samtidig slo han fast at ingen ulv skulle skytes innenfor ulvesonen. Han henviste både til gjeldende lov og Norges internasjo­nale forpliktel­ser.

Helgesen er i praksis satt under administra­sjon av Stortinget.

Helgesen ble møtt med et ramaskrik, både fra innbyggere i mange distriktsk­ommuner og fra Stortinget. Inkludert Helgesens eget parti. Et flertall på Stortinget ba Helgesen om å finne en løsning på hvordan ulveforlik­et kunne gjennomfør­es.

Før påske foreslo så statsråden å endre Naturmangf­oldsloven, for å gjøre det lettere å gjennomfør­e lisensjakt på ulv innen ulvesonen. Men dette var heller ikke godt nok for Stortinget. Og denne uka avga Energi- og miljøkomit­een sin innstillin­g. Der støtter ingen av partiene Helgesens forslag. I stedet vil komiteen at rovviltfor­skriften blir endret slik at man også skal ta hensyn til jaktintere­sser, distriktsp­olitikk og folk sin frykt i vurderinge­n av lisensfell­ing, ikke bare skadepoten­sialet på sau og tamrein.

Dette er et voldsomt nederlag for Helgesen. Ikke en gang hans eget parti støtter ham i denne betente saken. Helgesen er i praksis satt under administra­sjon av Stortinget.

Likevel er det langt fram til at et mistillits­forslag får flertall i Stortinget. Ap er avventende. SV og MDG raser mot Sp. Venstre og KRF vil etter alt å dømme være svært skeptiske til et slikt forslag. Og over det hele hersker en generell stemning i det politiske miljø om at ingen i utgangspun­ktet ønsker dramatikk nå på tampen av vårsesjone­n i Stortinget, bare noen få måneder før velgerne skal sette sammen et nytt storting.

Per i dag ser Helgesen ut til å sitte trygt. Men han er vingeklipp­et og svekket, på grunn av dårlig politisk håndverk.

 ??  ?? Vidar Helgesen møtte mars beboere Trysil for a diskutere ulvesaken.
Vidar Helgesen møtte mars beboere Trysil for a diskutere ulvesaken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway