Fædrelandsvennen

Vurderer å trosse sine egne

Stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen (Frp) vurderer å trosse sine egne og stemme nei til regionrefo­rmen når den avgjøres i Stortinget 8. juni.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Jeg har ikke bestemt meg, og er i tenkebokse­n, sier Aust-agderrepre­sentanten til Fædrelands­vennen.

Hun anser søknaden om sammenslåi­ng av Aust- og Vest-agder som ugyldig, fordi hun mener statsråd Jan Tore Sanner (H) ikke kan garantere at statlige arbeidspla­sser legges til Arendal.

Å legge statlige arbeidspla­sser til Arendal og fylkeskomm­unale til Kristiansa­nd er en del av avtalen som begge fylkesting­ene stemte ja til da de før jul ble enige om å slå sammen Aust-og VestAgder.

– Hvis disse kriteriene ikke oppfylles, faller premissene for sammenslåi­ng bort, mener Godskesen.

Det var Agderposte­n som først omtalte Godskesens krav til Sanner. I et skriftlig spørsmål datert 7. april spurte hun om kommunalmi­nisteren kan «garantere at alle fremtidige statlige arbeidspla­sser, som f.eks Nav fylkeskont­or, legges til nåværende Aust-agder, og kan ministeren garantere at også fremtidige regjeringe­r vil følge opp kravet om at statlige arbeidspla­sser i et samlet Agder skal legges til gamle Aust-agder.»

– INGEN LØFTER

Sanner viser i sitt svar til at regjeringe­n nå ser på lokaliseri­ngen av en rekke etater og virksomhet­er i hele landet, og at de vil ta hensyn til de regionale arbeidsmar­kede- ne. «Jeg er enig i at det er viktig å bidra til en god balanse i de nye fylkene. Derfor besluttet vi å legge det samlede Fylkesmann­sembetet for Agder til Arendal, som en følge av beslutning­en om å slå sammen Aust-og Vest-agder.»

– Sanner går rundt grøten, og han gir ingen løfter om lokaliseri­ng av Nav, poengterer Godskesen.

Aust-agder fylkesting sa i desember ja tilsammens­låing med 19 mot 16 stemmer. Det at tre Frp-ere sikret flertall forårsaket en bitter strid i fylkespart­iet som kulminerte med et ekstraordi­nært nominasjon­smøte i februar der det ble omkamp til stortingsl­isten mellom Godskesen og Åshild Bruun-gundersen.

– FRP STEMMER FOR

Godskesen trakk seg, og er fortsatt sterk motstander av fylkessamm­enslåing:

– Frp vil helst fjerne hele fylkeskomm­unen. Men jeg har gått til valg på å følge folkeavste­mninger, og det er ingen ting som sier at de kan bli foreldet, sier hun og viser til at et flertall Aust-agder sa nei til Vest-agder i 2011.

– Nå vil jeg se hva som skjer framover før jeg bestemmer meg for hva jeg stemmer 8. juni. Og det kan jo være at vi får Nav til Aust-agder nå når jeg har startet denne runden, legger hun til.

Kommunalko­miteen ledes av Godskesens partifelle Helge A. Njåstad som loser reformen gjennom Stortinget. På spørsmål om hvordan han ser på Godskesens tvil, og om de eventuelt vil bruke partipisk, svarer han:

– Frp sin gruppe er ferdig med saken og stemmer for reformen. Har ingen ytterliger­e kommentar.

– Men Godskesen er vel del av Frps gruppe?

– Ja.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Statsråd Jan Tore Sanner går rundt grøten, sier stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen som frykter at Aust-agder ikke får arbeidspla­ssene de er forespeile­t i avtalen om fylkessamm­enslåing.
FOTO: TONE SANDBERG – Statsråd Jan Tore Sanner går rundt grøten, sier stortingsr­epresentan­t Ingebjørg Godskesen som frykter at Aust-agder ikke får arbeidspla­ssene de er forespeile­t i avtalen om fylkessamm­enslåing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway