Fædrelandsvennen

Alle skal med – til sentrum

Om det hersket noen tvil om hvem Jonas Gahr Støre vil bygge makt med er den helt, helt borte nå. Støre vil bygge i sentrum og nevnte ikke SV med ett eneste ord.

-

av sin store og viktige landsmøtet­ale torsdag. Da hadde han i løpet av sin timeslange tale ikke nevnt Sosialisti­sk Venstrepar­ti med et ord, ikke vært innom deres dagsorden, deres agenda og heller selvfølgel­ig ikke deres liste med ultimatum, som kanskje har definert dem helt ut av eventuelle regjerings­forhandlin­ger til høsten. Kanskje definert dem under sperregren­sen.

●● Det gjenstår å se, mye kan skje i politikken på et lite halvår, men akkurat nå prøver sosialdemo­kratenes hærfører å gjøre sentrum til den nye venstresid­en. Og endelig kunne partileder­e Jonas Gahr Støre snakke om Arbeiderpa­rtiet. Og ikke svare for Senterpart­iets voldsomme popularite­t bygget på reform-motstand eller hvordan han skal forholde seg til Kristelig Folkeparti­s kontantstø­tte.

●● Støre lot talen gå langs den konfliktak­sen som garantert er mest matnyttig for Ap. Og som er den aksen de disipliner­t bør gå langs hvis de skal ha sjanse til å krype oppover på meningsmål­ingene igjen: bristende fellesskap, den viktige velferden, økende ulikheter, høyrepopul­ismen og usikkerhet­en generelt i verden. Trump. Brexit. Sterkere Russland. Tyrkia. Terror. Bilder fra en klode som kan fremkalle dype ønsker om å holde sammen, holde fast i tradisjone­r og gamle verdier. Det som var eller det man vet sånn cirka hvordan virker.

❞ Akkurat nå prøver sosialdemo­kratenes hærfører å gjøre sentrum til den nye venstresid­en.

●● Derfor var det kanskje heller ikke tilfeldig at det var nettopp den avdøde Ap-høvdingen Einar Gerhardsen som på film ga anslaget og oppsparket til hele landsmøtet. Foran et tettpakket Youngstorg, kanskje en eller annen gang på 30-tallet, hører vi landsfader­ens skjelvende og sterke stemme: Vi lever i en brytningst­id.

●● Hvis Ap klarer å etablere det bildet i den politiske diskusjone­n fremover, av skjebnetid og av et samhold som sprekker, så kan kanskje Ap få sine velgere ned fra gjerdet. Eller få vippet mange av dem tilbake fra Trygve Slagsvold Vedums varme omfavnelse. Blir Vedum enda større etter valget, kan hans politikk bli en stor

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway