Fædrelandsvennen

Krever røykeforbu­d med barn i bil

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Er det barn til stede i bilen, vil Aust-agder Arbeiderpa­rti at det skal være forbudt å røyke. Ellers skal det vanke bot på røykeren.

– Vi mener hensynet til barnas helse går foran de som måtte mene at dette er et brudd på privatlive­ts fred, sier fylkeslede­r Jon Rolf Næss.

Denne helga legger fylkeslage­t forslaget fram for landsmøtet til Arbeiderpa­rtiet.

Et slikt forbud mot å røyke i bil med barn til stede er slett ikke uvanlig i verdenssam­menheng. Det ble blant annet innført i England og Wales for to år siden. Her får den som røyker 50 pund – om lag 650 norske kroner – i bot om de blir tatt for å utsette barn for slik passiv røyking.

Ifølge forslaget fra fylkeslage­t er det dessuten innført slike forbud også i Sør-afrika, Wales, Bahrain, deler av USA, Canada, Australia og Frankrike.

– Slik sett henger vi etter, sier Næss.

FORBUD På RESTAURANT­ER

Det har gått 13 år siden det ble innført røykeforbu­d på alle serverings­steder og etter hvert i praksis overalt innendørs der det er allmenn ferdsel.

– Vi husker jo godt hvilken motstand det var mot en slik markert utvidelse av røykeloven. I dag er det ikke mange kritiske røster igjen. Og det å skjerme barn mot passiv røyking bør også være en selvfølge i bil, sier Næss.

750 KRONER I BOT

Når vi spør ham hva nivået på en bot bør være overfor en røykende i bil med barn til stede, mener han det er noe man må komme tilbake til.

– Men en slik bot bør kanskje være lavere enn å snakke i mobiltelef­on i bil, kanskje 750 kroner, sier Næss.

– Hva med passiv røyking i hjemmene? Bør det også bli forbudt?

– Så langt har vi jo ikke tenkt, men samtidig sier tobakksska­deloven at barn har rett til et røykfritt miljø. At det skjer, er det jo de som er ansvarlig for barna som må passe på. Slik sett er det allerede forbud mot å utsette barn for røyking hjemme, sier Næss.

Han mener kampen mot røyking gjennom mange år har gitt resultater.

– Mens 25 prosent av nordmenn røykte daglig i 2009, var det i 2015 bare 13 prosent, påpeker han.

FORSTÅELSE

Han mener sjansen for å få gjennom forslaget på landsmøtet absolutt er til stede.

– Jeg tror det er stor forståelse for et slikt forbud. Mange av oss som har levd en stund har vokst opp i bil full av tobakksrøy­k. I dag er det helt andre tider med en helt annen kunnskap om hva passiv røyk gjør med vår helse, sier Næss.

STØTTES AV RØYKENS VENNER

Fram til 2007 fantes det en forening i Norge som het Røykens Venner. De kjempet blant annet for retten til å ha røykeklubb­er selv om røykeloven var kommet. Men i rettssyste­met tapte de denne kampen.

Så skulle man tro at primus motor i foreningen den gang, Helge Skogstad, slakter forslaget fra Aust-agder Ap.

– Nei, det gjør jeg ikke. Dette handler om barns rett til et røykfritt miljø, sier Skogstad.

Selv om han mener at det å sjekke røyking i en bil i alle fall er nær ved å bryte med privatlive­ts fred, går barns helse foran.

GODTAR LOVEN

– Hva mener du om røykeloven nå i dag?

– Jeg har vel godtatt den, loven er jo her. Samtidig kunne jeg utvilsomt tatt en omkamp på loven om jeg hadde kunnet, sier Skogstad.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Fylkeslede­r Jon Rolf Næss i AustAgder Ap og fylkespart­iet vil ha røykeforbu­d i bil når barn er til stede.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Fylkeslede­r Jon Rolf Næss i AustAgder Ap og fylkespart­iet vil ha røykeforbu­d i bil når barn er til stede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway