Fædrelandsvennen

Kjøpte torsk til kongen

Hver torsdag kommer Reidar Eilertsen til bensinstas­jonen på Oddemarka for å selge fisk. Nå kan han kalle seg kongelig torskeleve­randør.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

– Livet byr stadig på overraskel­ser, konstatere­r Reidar Eilertsen (75), en for lengst pensjonert kapteinløy­tnant fra Senja i Troms som bor i Froland og som har solgt fisk fra bil i to år.

Den uformelle tittelen sikret han seg etter at Øystein Hæraas kjøpte 160 torskefile­ter som skal grilles og serveres med tilbehør som aperitiff når kong Harald mandag besøker Haraldvige­n.

50 år

Den leirskolen har han besøkt før, da han som kronprins innviet den for nær 50 år siden.

Derav navnet på det idylliske stedet.

Like lenge har nevnte Hæraas vært å se på leirstedet til Røde Kors i Randesund. De første årene som frivillig, de 31 siste årene som ansatt og ansvarlig for vedlikehol­d av bygninger og båter.

Leveransen av kongemat ble til etter råd fra Rannveig Hæraas, Øysteins kone.

– Hun er en dyktig kokk, og har flere ganger handlet torsk av Reidar Eilertsen. Hun vet at han fører utsøkt fisk, forklarer ektemannen, som opplyser at de totalt 15 kiloene til i alt 2400 kroner skal snittes opp og legges på grill før servering med grønt og focaccia til kongen, hans følge, stedets stab og mange barn og unge.

BARN OG HAV

De sistnevnte kommer fra Montesorri­skolen på Justøya (51 med smått og stort) og 13 psykisk utviklings­hemmede elever og 12 lærere fra Kvadrature­n videregåen­de skole.

– Kongen ønsker å se barn i maritim aktivitet. Det ønsket skal vi oppfylle, lover senterlede­r Tommy Håbestad.

Også for fire år siden hadde Haraldvige­n kongelig besøk. Da var kronprins Haakon og kronprinse­sse Mette-marit innom på privat visitt.

Kong Harald besøker Vennesla og Songdalen før han ankommer Kongshavn brygge mandag klok- ken 15.30. To timer senere settes han i land samme sted.

Reidar Eilertsen har allerede fått sitt livs storfangst som fiskeselge­r.

– Kanskje jeg må klistre mer tekst på bilen. Noe i retning av «kongelig torskeleve­randør».

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Øystein Hæraas (t.v.) har sammenlagt vært frivillig og ansatt på Haraldvige­n i 50 år, altså like lenge som leirstedet har eksistert. Da passer det fint med kongebesøk og torsk fra Reidar Eilertsens fiskebil.
FOTO: LARS HOLLERUD Øystein Hæraas (t.v.) har sammenlagt vært frivillig og ansatt på Haraldvige­n i 50 år, altså like lenge som leirstedet har eksistert. Da passer det fint med kongebesøk og torsk fra Reidar Eilertsens fiskebil.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Her står det at torsken kommer fra det nordøstlig­e Atlanterha­vet.
FOTO: LARS HOLLERUD Her står det at torsken kommer fra det nordøstlig­e Atlanterha­vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway