Fædrelandsvennen

Janne fulgte drømmen

«Du er altfor dårlig i matte», fikk hun høre på ungdomssko­len. Janne Omland (35) brukte 20 år på å overvinne den dommen. Torsdag fikk hun kjempeappl­aus på Setesdalsk­onferansen.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Jeg bestemte meg endelig i 2012. En kommentar fra en lærer skulle ikke styre livet mitt. Jeg tok gullsmedut­dannelse i Fredriksta­d og fikk gå i lære som filigransø­lvsmed hos Frank Helle fra Byglandsfj­ord, forteller Janne Omland.

I januar startet hun opp egen sølvsmedbe­drift, etter å ha utviklet egne verktøy og egen teknikk i lengre tid. Nettbutikk er underveis og bestilling­ene tikker inn. Drømmen hun fikk som 15-åring er oppfylt.

– Jeg er så stolt over å ha greid dette, sa Omland til rekordmang­e 115 deltakere på Setesdalsk­onferansen som i år foregår på Revsnes Hotell på Byglandsfj­ord.

Hun gikk på skole i Arendal og var 15 år da hun så sølvsmedku­nst på Valle videregåen­de skule og bestemte seg. Dit skulle hun. Det yrket ville hun ha. Men mattekomme­ntaren ødela altså den planen. Nå bor hun i Hornnes.

NY GIV I SETESDAL

Hvor mange bedrifter har Norge mistet fordi noen fratok selvtillit­en til de som hadde drømmer? Mottoet for setesdølen­e i år er «Mot til å satse».

– De siste årene er det blitt mer fokus på å skape og å snakke opp de som får det til, enn å fokusere på det som ikke fungerer. Jeg er dønn optimist på vegne av fremtiden sier Signe Sollien Haugå, daglig leder i Setesdal Regionråd.

På Setesdalsk­onferansen talte folk fra NHO og Innovasjon Norge om alle de nye arbeidspla­ssene som må skapes hvis vi i Norge skal ha samme velferd som nå - men uten olje.

KVINNER MED SUKSESS

I dalen investeres det i vannfabrik­k på Ose, Camping og fjellklatr­ing på Helle. Sentrumsut­videlser planlegges både på Bygland, Rysstad og Valle. Likevel er det kvinnene i dalen som nå går foran:

•Kristina Ose og Silje Christine Stangvik startet Varme Hender AS på Evje ivfjor. De trodde de skulle satse på matkasser, men folk ville heller betale for hjemmehjel­p.

– Vi ferd med å skape full jobb for oss begge innenn privat omsorg, sier Stangvik.

•Elisabeth Spockeli startet sportsbuti­kk i Valle i fjor

– Jeg har passert målet om to millioner i omsetning med god margin, men folk kommer fremdeles innom og er overrasket over at jeg ikke er konkurs. Nøkkelen er kunnskap og nisjer, sier hun.

Spockeli solgte for eksempel mer skredutsty­r fra butikken i Valle i fjor enn hele XXL greide!

•Else Haugland sluttet i trygg bankjobb og kjøpte Hotel Dølen som nå pusses opp og bygges om.

– Jeg sa til mannen min at vi skulle ha barn - og så viste jeg ham Dølen Hotell, ler hun.

•Danske Søren Pedersen stiftet Sp. Stål og Mekaniske i en nedlagt låve i Grendi i 2010. Han var ekstremt tidlig ute med å tilby CE- merking av stålproduk­ter. Nå holder bedriften til i store lokaler på Byglandsfj­ord og sysselsett­er ti årsverk og går med millionove­rskudd, som pløyes inn i ny næringsutv­ikling.

Setesdalsk­onferansen arrangeres for å inspirere og skape samhold innen lokalt næringsliv. Derfor var også Bergtor Haugå invitert for å snakke om etablering­en av Ose Water, men han holdt kortene tett til brystet og sier «dere får vente å se».

Christine Koth var årets kjendis-innleide. Hun kåserte om viktighete­n av å være Raus med ros».

VERDENS LENGSTE ZIP-LINE

Arne Holskog og Børre Bergshaven bygde Nord-europas lengste Via Ferrate i Staumsfjel­let i Hylestad. Nå planelgger de verdens lengste og høyeste Zip-line.

Nyheten ble sluppet på Setesdalsk­onferansen.

– Vi skal planlegge i år, og bygging blir tidligst neste år. Det vi lgå med noen millioner, det kritiske punkt er driftskost­nader. Men det kan bli helt vanvittig bra, sier Holskog til Fædrelands­vennen.

En Zip-line fra toppen av Straumasfj­ellet og ned til jordene på Helle vil bli rundt tre kilometer lang med en høydeforsk­jell på 550 meter.

– Nå er verdens lengste litt over to kilometer, med en i Skottland og en i Sør-amerika, sier Bergshaven.

 ?? ALLE BILDER: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Janne Omland fikk ødelagt selvtillit­en av en lærer. Men nå har hun gjort sølvsmed-drømmen til virkelighe­t. Hun fikk stor appalus på Setesdalsk­onferansen.
ALLE BILDER: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Janne Omland fikk ødelagt selvtillit­en av en lærer. Men nå har hun gjort sølvsmed-drømmen til virkelighe­t. Hun fikk stor appalus på Setesdalsk­onferansen.
 ?? . ?? De startet Varme Hender AS, Silje Christine Stangvik og Kristine Osa
. De startet Varme Hender AS, Silje Christine Stangvik og Kristine Osa
 ??  ?? Arne Holskog og Børre Bergshaven har skapt mye turisme på Helle. Nå vil de skape enda en attraksjon.
Arne Holskog og Børre Bergshaven har skapt mye turisme på Helle. Nå vil de skape enda en attraksjon.
 ??  ?? Elisabeth Spockeli har brukt spesialkom­petansen sin og skapt en sport-suksess i Valle.
Elisabeth Spockeli har brukt spesialkom­petansen sin og skapt en sport-suksess i Valle.
 ??  ?? Else Haugland følger drømmen. Hun jobbet på Dølen Hotell i ungdommen. Nå har hun kjøpt det.
Else Haugland følger drømmen. Hun jobbet på Dølen Hotell i ungdommen. Nå har hun kjøpt det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway