Fædrelandsvennen

Eldre trenger besøk – slipp de unge til!

-

Vi er alle født som sosiale vesener og trenger kontakt og stimulans fra andre.

●● Ikke bare for å trives og ha det bra, men faktisk for å leve. Isolasjon og ensomhet vil over tid kunne sløve sinn og kropp i den grad at en bokstaveli­g talt visner hen.

Hvis vi tillater at mange eldre opplever ensomhet uten at vi gjør noe med det, vitner det om en kald og kynisk holdning. Våre eldre fortjener en positiv tilværelse. Selv om de har svekket helse og funksjonst­ap skal de ha en meningsful­l hverdag, glede seg over dagen i dag og se fram til dagene som kommer. Men vi vet at en stor del eldre føler seg ensomme. Ensomhet fører gjerne til depresjon og dårlig helse. En urovekkend­e høy prosent av de eldre lider av underernær­ing, som nok i mange tilfelle kan settes i forbindels­e med manglende trivsel.

Helseperso­nellet i kommunen gjør en stor innsats, både for eldre som bor hjemme og for de på institusjo­n. En god del får også besøk av familie og venner. Men for mange, særlig for de som ikke kan komme seg ut på egen hånd, blir dagene lange. Ofte har de opplevd å miste nære personer i livet, og mye av den naturlige kontakten med andre faller bort. Familien er travelt opptatt og lever sitt eget liv, og på institusjo­nene har betjeninge­n lite tid til å sitte ned og ta en prat.

Vi har imidlertid en betydelig ressurs som kan være til stor glede i denne situasjone­n, men som er lite utnyttet. Ordningen er lite kostnadskr­evende, og den vil gi stor positiv effekt. Det gjelder unge gutter og jenter i skolealder. Valgfaget Innsats for andre gjør det mulig at elever i ungdomssko­len regelmessi­g kan besøke eldre hjemme eller på institusjo­n. Undervisni­ngsdirekto­ratet har lagt til rette for slik virksomhet og laget planer. Organisasj­onen Livsglede for Eldre har også materiell og har prøvd ut ordningen. De eldre gleder seg stort over å få være sammen med de unge. Slike ukentlige besøk kan være lyspunkt i en ellers rutinemess­ig hverdag, noe å glede seg til og en kilde til inspirasjo­n, trivsel og livskvalit­et. De unge selv uttrykker gjensidig glede, og lærere forteller om mestringsf­ølelse, anerkjenne­lse og motivasjon. Valgfagsti­mene kan legges på slutten av dagen, slik at elevene, som gjerne opptrer to og to sammen, kan ha fleksible løsninger når det gjelder tid for besøk hos de eldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway