Fædrelandsvennen

Barnehager på påskevandr­ing

-

I en artikkel publisert av Kristiansa­nd avis dokumenter­es det at en kommunal barnehage har tatt turen til domkirka i Kristiansa­nd i anledning påsken.

●● I artikkelen innledes det med at Den norske kirke hvert år inviterer barnehager i Kristiansa­nd sentrum til påskevandr­ing i domkirka og videre skildres barnehageb­arna som «Femten metersmå disipler”.

Vel, det er kanskje det Den norske kirkens hensikt at påskevandr­ingen skal gjøre barna til, men dette er faktisk kun barnehageb­arn som er tatt med inn i en kirke av voksne mennesker. Mennesker som er deres verger og som midlertidi­g fyller foreldrene­s ansvar og som er en av deres største autoritete­r som de har all tillit til.

Pedagogisk sett er det nok fint med skuespill som visualiser­ing av en fortelling, men det går over grensen når ansatte i kirken forteller dem at de skal vifte med palmeblade­r, rope «hosianna» og etter hvert gå opp til alteret. Artikkelen sier også at en ansatt i kirken forteller barna at Jesus “egentlig var den snilleste i verden”. Dette er uten tvil utøvelse av kristne ritualer og misjon. To fenomener som burde være siste det offentlige skal ha ansvar for, og definitivt ikke kommunale barnehager eller skoler. De burde heller ikke takke ja til invitasjon­er som legger opp til dette, men heller informere om det på en faglig måte i for eksempel klasseromm­et. Utøvelse av religiøse ritualer skal gjøres av de som er spesielt interesser­te og kun av de som er gamle nok til å tenke selvstendi­g, uansett hvilken religion det gjelder.

I 2007 kom den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD) i Strasbourg frem til at KRL-FAget (reform 97) var i strid med menneskere­ttighetene som om-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway