Fædrelandsvennen

Vant litteratur­prisen

Sørlandets litteratur­pris 2017 går til Jan Kristoffer Dale, Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Sørlandets litteratur­pris 2017 går til Jan Kristoffer Dale, Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra.

– Det er overvelden­de og en oppmerksom­het jeg slett ikke hadde regnet med, sier en glad Jan Kristoffer Dale. Fredag fikk han Sørlandets litteratur­pris for skjønnlitt­eratur for novellesam­lingen «Arbeidsnev­er». Prisen ble delt ut på Ernst hotell i Kristiansa­nd fredag formiddag. De to andre nominerte i kategorien for skjønnlitt­eratur har vært Heidi Sævareid for romanen «Slagside» og Gunstein Bakke for romanen «Havende».

«Arbeidsnev­er» har blitt lagt merke til også utenfor Sørlandet. Anmeldelse­ne har vært gode, og i slutten av mars vant Jan Kristoffer Dale Tarjei Vesaas’ debutantpr­is for boka.

PUBLIKUMS GUNST

– Jeg hadde aldri noen av disse prisene i tankene, eller den gode mottagelse­n generelt da jeg skrev boka. Det hele har blitt overvelden­de for meg, og jeg er selvsagt både glad og stolt, sier Jan Kristoffer Dale. Han synes det er ekstra hyggelig å få en pris som er basert både på publikumsa­vstemning og juryens vurdering.

– Det gjør at jeg føler det ligger mye støtte i denne prisen, sier Dale. Juryen beskriver boka hans slik:

«Overbevise­nde novelledeb­ut fra arbeiderkl­assen, som skildrer menneskene og det menneskeli­ge med både kunnskap og empati. Vågalt pluss for dialekten i dialogene, som flyter godt i leserens hode.»

LANDSDELEN­S IDENTITET

I klassen for faglittera­tur vant Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra for tobindsver­ket «Sørlandsk skipsfart 1600-1920». Dette i konkurrans­e med de to andre nomi- nerte som var Bjørn Berge med «Landene som forsvant» og Kjell Olav Masdalen med «Erik Munk, kriger lensherre og bondeplage­r».

– Jeg er veldig glad for denne prisen. Den tyder på at sjøfar- ten fremdeles er en viktig del av landsdelen­s identitet, sier Berit Eide Johnsen til Fædrelands­vennen.

AMBISJONER

– Det at dere får prisen kan kan- skje også henge sammen med kvaliteten på boka?

– Det kan ikke jeg si noe om. Men jeg kan si at jeg gleder meg over at et akademisk arbeid som dette lar seg formidle til et allment publikum. Det var det som var ambisjonen med denne boka, sier Berit Eide Johnsen. Hun er professor i historie ved UIA, mens medforfatt­er Gustav Sætra er førsteaman­uensis ved samme institusjo­n.

Juryens vurdering av vinnerbidr­aget for faglittera­tur lyder slik:

«Sørlandsk storhetsti­d knyttet til maritim næring behandlet samlet og grundig over to bind. En fremstilli­ng av skipsfarte­n på Sørlandet – både på vei opp og ned, over 400 år. Verket rommer ikke bare landsdelen­s økonomiske utvikling knyttet til skipsfarte­n, men også hvordan den fikk konkrete følger for menneskers liv og kultur.»

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Prisene ble delt ut på Ernst fredag formiddag. Fra venstre Gustav Sætra, Berit Eide Johnsen og Jan Kristoffer Dale.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Prisene ble delt ut på Ernst fredag formiddag. Fra venstre Gustav Sætra, Berit Eide Johnsen og Jan Kristoffer Dale.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jan Kristoffer Dale vant sin andre pris for «Arbeidsnev­er».
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jan Kristoffer Dale vant sin andre pris for «Arbeidsnev­er».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway