Fædrelandsvennen

Siste krampetrek­ninger om fylkesgren­sen

Fylkesgren­sens siste forkjemper­e kjemper nå sine siste slag i en tapt krig.

-

Frps Ingebjørg Godskesen vurderer å stemme mot sin egen regjering i regionrefo­rmen, for å markere sin motstand mot ett Agder. Og Aps Freddy de Ruiter mener forutsetni­ngene for fylkessamm­enslåingen er brutt på grunn av det han mener er manglende garantier om statlige arbeidspla­sser til eget fylke. Parallelt med dette har borgerkrig­en i Godskesens fylkespart­i blusset opp igjen, en krig som bunner i nettopp fylkessamm­enslåingen.

Misnøyen med Freddy de Ruiter er stor i deler av fylkespart­iet.

De to siste forkjemper­ne for fylkesgren­sen kommer neppe noen vei. Et flertall på Stortinget kommer etter alt å dømme til å vedta regionrefo­rmen - med ett Agder som resultat. Og de to representa­ntene er på vei ut av Stortinget, Godskesen i stor grad på grunn av sin bastante motstand mot denne samlingen av fylkene. Hennes siste «stunt» vil derfor først og fremst ha den effekt at det ytterliger­e skader et fylkespart­i som fra før er dypt splittet, og hvor kraftuttry­kkene partikolle­ger imellom nå hagler på sosiale medier. Våpenhvile­n som ble inngått i vinter etter trusler og krav om eksklusjon­er, er brutt.

Men også Aust-agders største parti sliter i denne saken. Misnøyen med Freddy de Rui-

ter er stor i deler av fylkespart­iet, på grunn av hans voldsomme engasjemen­t mot samlingen av Agder. En samling som mange av hans partikamer­ater - i det stille - hilser hjertelig velkommen.

Like fullt kommer nok både Godskesen og de Ruiter til å prøve å holde støynivået høyt i denne saken helt til, og kanskje etter at, Stortinget har fattet sitt endelige vedtak. Da vil imidlertid deres argumentas­jon være irrelevant.

I det øyeblikket Stortinget vedtar Agder som én region, vil alle seriøse politiske prosesser endres og rettes inn mot en forberedel­se av sammenslåi­ngen. Også i Godskesens og de Ruiters partier. Da vil også de første forberedel­sene starte til neste års nominasjon­sprosesser. I disse prosessene skal partiene peke ut kandidater til et felles regionting. Det må være kandidater som kan samle støtte fra hele landsdelen.

Det vil bli en helt ny politisk hverdag for Agder.

 ??  ?? I juni skal Stortinget vedta regionrefo­rmen, men sammenslåi­ng av blant annet Agder-fylkene til én region.
I juni skal Stortinget vedta regionrefo­rmen, men sammenslåi­ng av blant annet Agder-fylkene til én region.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway